DFWZ: Glamurozna apokalipsa Marije Escote i moćni Braganza

Piše: Ana Belić
Objavljeno 20.05.2011.

0

Dreft Fashion Week Zagreb za sezonu jesen/zima 2011/2012. konačno je zaplovio svojim revijalnim dijelom! Na atraktivnoj, 35 metara dugoj pisti u zagrebačkom Hypo Centru, uz nekoliko solidnih domaćih dizajnera hrvatsku publiku posebno su oduševile kreacije inozemnih gostiju, Marije Escote i Jeana Pierrea Braganze.

Dreft Fashion Week Zagreb za sezonu jesen/zima 2011/2012. konačno je zaplovio svojim revijalnim dijelom! Na atraktivnoj, 35 metara dugoj pisti u zagrebačkom Hypo Centru, uz nekoliko solidnih domaćih dizajnera hrvatsku publiku posebno su oduševile mračne kreacije inozemnih gostiju, Marije Escote i Jeana Pierrea Braganze.

Maria Escote

Maria Escote

Prvu večer 16. po redu Fashion Weeka Zagreb otvorila je dizajnerica Sanja Jakupec, široj javnosti poznata i kao jedna od osnivačica modne manufakture Mustre, koja je svoju kolekciju u cjelosti posvetila Japanu. Bilo jew to očito i iz odabira boja (prevladavale su crna i bijela, s crvenim detaljima), japanki i - naročito – iz zanimljivih detalja japanskog pisma na kreacijama.

Dizajner nakita i akademski kipar Ivan Midžić pokazao je svoju novu kolekciju metalnih, predimenzioniranih ogrlica u najrazličitijim oblicima. U službi nakita bile su i neupadljive bijele haljine, koje su svojom jednostavnošću dodatno naglasile sjaj ogrlica.

Aba Tomičić predstavila je publici jaku, samouvjerenu ženu s velikom dozom attitudea. Kolekcija se temelji na muškim jaknama, prslucima i hlačama izvedenima na ženstven način, a bitnu ulogu igraju i šeširi. Od boja su prevladavale razne nijanse ove sezone više nego popularne zelene, te vječni klasici - bijela i siva. 

Gošća iz Madrida, Maria Escote, Zagreb je došla pokoriti all black kolekcijom s elementima 'apokaliptičnog glamura', koja je očito snažno inspirirana 70-im godinama prošlog stoljeća, ali bilo je tu i nekih zanimljivih rock/grunge komada. Najupečatljiviji dio kolekcije definitivno su popularne naočale lennonice, koje odmah jedan od najvećih zaptitnih znakova 1970-ih i nezaboravne ere ''Make love, not war''. Period je to koji se očitovao i u brojnim lepršavim maksi haljinama i mahom prozirnim  suknjama, te u visokim platformama. No, uz taj dašak 70-ih, mogli smo vidjeti i mini suknje od lakirane kože i mrežaste haljine, što nas je podsjetilo na neki buntovnički rock-look. Sve u svemu, veoma zanimljiva kolekcija koja bi se mogla svidjeti mnogima!

Svijetli traper sa zakovicama u kombinaciji s bijelom bojom i svjetlećim kapicama u obliku stošca glavna je karakteristika nove kolekcije zagrebačke dizajnerice Ines Zrnc Gregorine, koja je kapice ukrasila natpisima ''SAVE'', ''FIX'', CLEAN'' i ''FEED''. Ramena na jaknama bila su naglašena, a arsenalom obuće dominirale su cipele i čizme srebrne boje. Nismo sigurni koliko će se žene odlučiti nositi ovu kolekciju, s obzirom da bi mnogima mogla izgledati pomalo neukusno i trashy, predozirano detaljima iz 80-ih.

Prvu večer zatvorio je gost iz Londona - Jean Pierre Braganza, izdanak prestižne akademije Central St. Martins i miljenik legendarnog Karla Lagerfelda. Bilo je tu drapiranih suknji, kaputa i prsluka od tvida i jakni s krznom, no glavna karakteristika je da je sve bilo – crno, kratko i slatko! Na pisti su posebno zabljesnule fenomenalne gležnjače s metalnom petom, san svake prave fashionistice. Vrlo vrlo moćno! 

> Sarah Josipović za CroModu: FWZ je iz sezone u sezonu sve bolji i bolji!






Povezano