Duhoviti i seksualno ugroženi American Apparel

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 26.05.2009.

0

Lude ideje American Apparela

Mašta marketinških stručnjaka American Apparela ne poznaje granice

Lude ideje American Apparela

Urednici američkih modnih tiskovina ostali su zapanjeni nakon jednog rutinskog promotivnog emaila kompanije American Apparel. U moru prosječnih kreacija i isfuranih stilova pažnju je privukla fotografija manekenke u ‘revolucionarnim’ najlonkama. To čudo su odmah nazvali ass-less tights. I, zaista, što bi model na fotografiji trebao predstavljati? Vjerojatno ni sex shopovi B kategorije ne bi bili zainteresirani za takvo što.


No, ako uzmemo u obzir image koji već godinama prati marku American Apparel, stvari postaju malo jasnije. Nedavno su, naprimjer, Woodyja Allena zloupotrijebili kao seksualnog zaštitnika svoje reklamne kampanje. Ovaj ih je tužio sudu, ali nema te novčane kazne koja će upropastiti višestruku korist od reklame izazvane ovim skandalom. I s najlonkama je slična stvar – njihov cilj nije osvajanje modne kritike, one su tu da bi isprovocirale još koji članak o American Apparelu.


Lude ideje American Apparela

Lude ideje American Apparela

Gasha je nedavno pisala o tome da je cijeli branding American Apparela zapravo  seksualne prirode. Oni čak u budžetu imaju 20 milijuna američkih dolara koji služe samo za troškove isprovocirane tužbama. Uska odjeća, provokativne kampanje i tužbe, samo su ukomponirane u ‘edgy’ imidž koji brand pokušava prodati. Nije isključeno da su mnoge optužbe namještene ili namjerne. Lauren Phoenix, Charlotte Stokely, Sasha Grey i Faye Reagan samo su neke od gomile porno-likova iskorištenih u njihovim reklamnim kampanjama. U svojim su se promotivnim materijalima doticali i problema imigracije i odnosa prema homoseksualcima. Spomenimo samo dvije - mora se priznati – duhovite kampanje: ‘Legalize LA’ i ‘Legalize Gay’.


American Apparel je inače pravi modni gigant. Oni su najveći proizvođač odjeće u SAD-u, imaju 10 tisuća zaposlenih i 400 milijuna neto dobiti godišnje.


I na kraju je zaista nemoguće donijeti neki objektivan sud o American Apparelu. Oni su i dobri i loši, ali sigurno nisu zli!



VIŠE O TEMAMAAmerican ApparelDov CharneyLauren PhoenixCharlotte StokelySasha GreyFaye Reagan




Povezano