Sarah Josipović: FWZ je iz sezone u sezonu sve bolji i bolji!

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 18.05.2011.

0

Sarah Josipović

Sarah Josipović

Sarah Josipović, CEO Dreft Fashion Weeka Zagreb, dan uoči početka najznačajnijeg modnog eventa u Hrvatskoj u intervjuu za CroModu otkriva što nas sve očekuje u Hypo centru, uspoređuje FWZ sa drugim modnim događajima u regiji, komentira skandale koji potresaju svijet mode...

CroModa.com: Čini se da će 16. Dreft Fashion Week biti bolji nego ikad. Koje su posebnosti u odnosu na prošle sezone i što biste izdvojili iz programa?


Sarah Josipović: Uvijek nastojimo iz sezonu u sezonu biti bolji, mislim da uvijek u tome uspijevamo i da nikada nismo iznevjerili svoju publiku. Uostalom, to nam je strategija, samo rast prema gore! Nije nam u interesu jednom ispucati sve ideje i onda sljedeće sezone pasti. Mislim da smo prošle sezone napravili veliki iskorak prema naprijed i da ove sezone nastavljamo u tom pozivnom smjeru.


Novosti su brojne, nova kampanja, mlada nova zaštitna lica, Iphone aplikacija, komunikacija putem QR koda, live streaming na index.hr-u te British Fashion korner u loungeu Hypo centra, gdje će londonski dizajneri prodavati svoje tekuće kolekcije te tako pretvoriti Hypo u trodnevni multibrand shop. Što se tiče dizajnera, također smo osvježili program, prije svega ukinuli smo dodjelu nagrada i natjecanje mladih dizajnera u obliku kakav je bio.

Sarah i Suzy Josipović

Sarah i Suzy Josipović

Ove sezone imamo zanimljiv program, od pročišćenih hrvatskih dizajnera, do eminentnih svjetskih modnih imena koji prodaju u najpoznatijim svjetskim kućama kako što su Selfridges, Harrods ili pak na najpoznatijem portalu za online shopping, Net-a-porteru.


Fashion Week Zagreb od domaće se konkurencije uvijek izdvajao interesantnim gostima iz inozemstva. Tko će biti najveća zvijezda DFWZ-a za jesen/zimu 2011/2012?


- Dreft Fashion Week Zagreb njegujue svoju strategiju - da inozemne strane dizajnere dovodi u hrvatsku, a one hrvatske odvodi u inozemstvo. Svake sezone odaberemo dizajnere za koje smatramo da su interesantni da se predstave na našem tržištu. Jako ih se puno javlja da želi doći, no mi i njih proberemo i odaberemo i predstavimo samo najbolje. Teško mi je izdvojiti nekoga, to nikada nije zahvalan posao, ali s nama su s londonskog Fashion Weeka Aminaka Wilmont, sestre Felder, Jean Pierre Braganza, The Rodnik band, Fyodor Golan koji su radili za pokojnog Alexandera McQueena, tradicionalni gost Louis de Gama i dvoje odličnih kreativaca iz Španjolske - Maria Escote i Carlos Diez.


Vijest o dolasku slavnog streetstyle blogera Yvana the Facehuntera u Zagreb izazvala je veliki interes javnosti. Kako je došlo do kontakta s njim?


- Drago nam je što smo dobili priliku da ga upravo mi ugostimo u Zagrebu. On je jako utjecajna osoba na svjetskoj modnoj sceni, a CV mu je zaista respektabilan. Sretni smo što je prihvatio naš poziv i što je obogatio naš program te, naravno, što ćemo brojnim hrvatskim blogerima prirediti malo međunarodno iskustvo. Naravno, drago nam je što smo čuli da će se zbog njega naši gosti još dodatno urediti, jer žele osvanuti u dobrom svijetlu na njegovom blogu.


Toni Rico i Ivana Popović bude pozitivnu energiju

Tko su najveća imena hrvatske modne scene? Jeste li posebno upamtili neku od revija održanih na Fashion Weeku Zagreb?


- Ovo pitanje nema pravog odgovora, svatko uzima dio svog kolača na hrvatskoj modnoj sceni. Stvari koje ja osobno nikada ne bi kupila niti za njih izdvojila toliko novaca, netko ipak kupuje. Svatko tko ima svoje kupce, ipak radi za nekoga, o okusima se ne raspravlja pa tako se ne može odabrati ni netko tko je najbolji.  Moje osobno mišljenje je da su sva imena na hrvatskoj modnoj sceni za sada samo imena na hrvatskoj modnoj sceni, a da onaj pridjev veliki tek trebaju zaslužiti, jer na kraju krajeva - hrvatska modna imena tek se trebaju etablirati u svijetu.


Sve revije na FWZ-u pamtim pa mi je teško odabrati neku najbolju, ali revije Tonija Rica i Ivane Popović su uvijek nanovo zanimljive i pobude neku pozitivnu energiju među publikom.


Svijet mode posljednjih sezona potresaju brojni skandali, a jedan od najvećih svakako je antisemitski ispad bivšeg Diorovog kreativnog direktora Johna Galliana. Je li ovaj incident svojevrstan kraj njegove briljantne karijere?


- Teško je to predvidjeti, a ja se svakako ne bih ovdje željela praviti pametna i nešto predviđati. Njegove izjave najoštrije osuđujem i mislim da za takve ispade nema mjesta nigdje, a pogotovo u modnom svijetu koji bi trebao veličati ljepotu raznolikosti, a opet objašnjavati principe jednakosti među svima. No, uvijek ostaje činjenica da vrijeme prolazi i da se i najveći skandali zaboravljaju, a dolaze novi. Postoje brojne situacije kada su se svjetske zvijezde vraćale nakon ubojstva, drogiranja i svakakvih skandala.

Sarah Josipović

Sarah Josipović

Sigurno da će ona kuća koja ga angažira izgubiti dio kupaca, ali će si priskrbiti ogroman PR, koji će vjerojatno biti nemoguće izmjeriti u novcu.  A znamo da unatoč svim pričama, novac pokreće svijet, a pogotovo modnu industriju. Sigurna sam da ako netko procijeni da će mu to  na kraju priče donijeti dobit, da će on dobiti posao. Ostaje nam vidjeti hoće li netko riskirati i upustiti se u tu avanturu ili će Galliano ostati samo modni genije u našim sjećanjima.


Manekenke ne moraju biti lijepe žene 

Uvriježeno je mišljenje da vodeći dizajneri propagiraju pretjerano mršave modele. Koliko je u svemu tome istine?


- Pa evidentno je da su vani djevojke izuzetno mršave, pogotovo one koje gledamo na stranim Fashion Weekovima, pa stoga lako možemo zaključiti da vodeći dizajnere više cijene mršavost. Mislim da tu nema neke posebne nauke, mršavost se izuzetno cijeni. Zašto? Nitko ne zna. Moje osobno mišljenje je da činjenica da su vodeći ljudi u modnom svijetu uglavnom homoseksualci uvelike utječe na trendove u izgledu modela. Mislim da je njima teško prepoznati pravu, rasnu i lijepu ženu te da su zbog toga mjerila ljepote danas iskrivljena. U modi su androgeni, blijedi i koščati modeli koji odlično izgledaju na kampanjama, revijama i koji se odlično uklapaju u modne priče koje trebaju ispričati, ali ne možete reći da je to lijepo po nikavim normalnim mjerilima.


Za mene je Monica Belluci lijepa žena, i mislim da ne postoji pravi muškarac koji to neće reći. No, na kraju krajeva, nitko ne kaže da manekenke moraju biti lijepe žene, njihov je zadatak da odjeću koju nose predstave na najbolji mogući način.


"Fashion Week Zagreb je jedini pravi hrvatski tjedan mode" 

Ako je suditi po broju ekskluzivnih dućana, shopping centara i modnih evenata, Zagreb posljednjih godina izrasta u pravu regionalnu modnu metropolu. Koliko su Zagrepčanke 'modno osviještene'?


- Drago mi je što Hrvatska postaje interesantno tržište za modno širenje, mislim da je Fashion Week Zagreb u tome odigrao važnu ulogu, no došlo je i vrijeme da postanemo modna metropola, jer to svakako zaslužujemo.  Što se tiče Zagrepčanki, ne bih htjela generalizirati, ali sigurno imamo i onih izuzetno modnih osviještenih, onih koji nemaju ni trunku stila, onih koje imaju puno novaca, a ni mrvu stila, onih koje furaju odlično DIY modu, te onih koje znaju što je stil i kako kombinirati skupo s jeftinim. Ali mislim da si mnogi daju za pravo komentirati druge, a imati stila znači da vas boli briga za druge; furate svoj stil, a ne obazirete se na ono što drugi misle o vama!

Sarah Josipović

Sarah Josipović

Što mislite o drugim modnim eventima u Hrvatskoj i regiji (Cro A Porter, Belgrade Fashion Week, Sarajevo Fashion Week...) i možete li ih kvalitativno usporediti s DFWZ-om?


- Sve lokalne modne projekte u Hrvatskoj, kao i u regiji, u potpunosti podržavam i vrlo rado ih posjećujem. Fashion Week Zagreb se ne uspoređuje sa drugima, nego ima svoju priču i odvija se prema unaprijed zacrtanim dugoročnim planovima. Bilo bi neozbiljno od mene kao direktorice jedinog internacionalnog modnog događanja ovih razmjera u regiji da ne pratim što rade manje kompleksna lokalna događanja, ali ih ne smatram bitnim u mojim ukupnim planovima.

Fashion Week Zagreb je, kako mu ime kaže, jedini pravi hrvatski tjedan mode i upravo je to razlog zašto se brojna strana dizajnerska imena koja svoje kolekcije prikazuju na svijetski relevantnim tjednima mode mode odlučuju predstaviti baš u Zagrebu. Predstavljanje na bilo kojem eminetnom Fashion Weeku, što je Fashion Week Zagreb saigurno postao, svakom dizajneru  za njegov CV znači puno.


U kojem smjeru će se razvijati Fashion Week Zagreb? Što možemo očekivati sljedećih sezona?

- Dreft Fashion Week Zagreb kao svako kvalitetno poduzeće ima dugoročne planove i strategije za ostvarivanje kako kratkoročnih, sezonskih ciljeva, tako i onih dugoročnih. Svoje planove nikada ne treba otkrivati, no sigurno je da planova imamo mnogo i da za naredne sezone pripremamo još puno iznenađenja. Jedno je sigurno, Fashion Week Zagreb uvijek će napredovati i rasti u odnosu na svoju prošlu sezonu, a u tome će nam pomoći naši hrvatski i brojni strani dizajneri.



VIŠE O TEMAMASarah JosipovićZagreb Fashion Week




Povezano