Hundertwasserov muzej u Beču dobiva novo ruho

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 09.06.2023.

0

Stalni postav bit će redizajniran © Kunst Haus Wien, 2016, Thomas Meyer

Stalni postav bit će redizajniran © Kunst Haus Wien, 2016, Thomas Meyer

U lipnju je muzej zatvoren radi modernizacije, a početkom 2024. ponovno bi trebao otvoriti svoja vrata za posjetitelje. Prvi put nakon 30 godina dobit će i novi stalni postav Hundertwasserovih djela.

Šarene površine, nepravilni oblici i zelenilo – karakteristična su to obilježja izložbenog prostora u austrijskoj metropoli koji je dizajnirao austrijski slikar, grafičar, arhitekt i ekološki aktivist Friedensreich Hundertwasser (1928. – 2000.). Radi se o zelenom muzeju Kunst Haus Wien u 3. okrugu Landstraße otvorenom 1991. godine u kojem je smještena najveća svjetska zbirka Hundertwasserovih djela. U muzeju se ujedno mogu vidjeti privremene izložbe suvremenih umjetnika.

No djela iz bečkog muzeja nedavno su privremeno pronašla novi dom. Naime muzej se od početka lipnja ove godine počeo obnavljati, stoga zatvara svoja vrata za posjetitelje na otprilike pola godine. Tako će zgrada muzeja biti prilagođena klimatskim promjenama. U okviru radova dobit će novi sustav grijanja, hlađenja i ventilacije pomoću hidrotermalne energije.

Muzej će osim toga dobiti više mjesta za boravak posjetitelja, novi sanitarni čvor i inovativan sustav označavanja za bolje iskustvo posjetitelja. Prvi put nakon 30 godina redizajnirat će se stalni postav Hundertwasserovih djela, a naglasak će biti na ekološkom aktivizmu i arhitektonskim vizijama umjetnika.

Vanjska fasada muzeja © Paul Bauer

Vanjska fasada muzeja © Paul Bauer

No tijekom zatvaranja djelovanje muzeja preselit će se u javni prostor austrijske metropole. U sklopu programa „CLOSE/D” u blizini muzeja bit će organizirane intervencije, instalacije, radionice i izložbe 13 umjetnika na otvorenom koji će prikazivati različite perspektive održivosti i okoliša u sadašnjosti i budućnosti. Muzej bi se trebao ponovno otvoriti početkom 2024. godine.


VIŠE O TEMAMAHundertwasserov muzejmuzeji u BečuFriedensreich HundertwasserKunst Haus Wien
Povezano