Djela Georga Baselitza izložena u bečkoj Albertini

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 15.06.2023.

0

Georg Baselitz, Tugujući psi, 2020. © Georg Baselitz

Georg Baselitz, Tugujući psi, 2020. © Georg Baselitz

Njemački umjetnik Georg Baselitz, rođen 1938., neupitno je utjecao na poslijeratni razvoj umjetnosti provocirajući promatrača time što je motive prikazivao naopako

Djela jednog od najvažnijih predstavnika novog ekspresionizma postavljena su u bečkom muzeju Albertina. Kako samo ime izložbe kaže, bit će izloženo 100 slikarevih crteža koji daju presjek njegova stvaralaštva.

Njegovi se crteži smatraju najpoželjnijim djelima na međunarodnom tržištu umjetnina uopće, a posjetitelji će od početka lipnja u Beču mogu uživati u izložbi "Georg Baselitz. 100 crteža". Bečki muzej Albertina u suradnji s njujorškim muzejom The Morgan Library izlaže radove koje je sam umjetnik velikodušno donirao muzejima. Danas Albertina nesumnjivo raspolaže s jednom od najopsežnijih zbirki djela velikog predstavnika novog ekspresionističkog slikarstva 1980-ih godina.

Njemački umjetnik Georg Baselitz, rođen 1938., neupitno je utjecao na poslijeratni razvoj umjetnosti provocirajući promatrača time što je motive prikazivao naopako. Retrospektivna izložba pokazuje njegovu radikalnu i dosljednu potragu za novom metodom izražavanja i to ondje, kako je samo umjetnik rekao, gdje nitko nije bio prije. Iako njegova djela počivaju na konkretnim motivima, on svoj kreativni jezik nalazi kroz apstrakciju. Baselitz intenzivno proučava povijest umjetnosti kojoj se ispočetka vehementno suprotstavlja da bi poslije upravo iz tog otpora razvio revolucionarne umjetničke postupke i pristupe.

Izložba "Georg Baselitz. 100 crteža" daje presjek od ranih do recentnih radova koji pokazuju koliko je crtež važan u umjetnikovom opusu: on je autonoman, a ipak tematski povezan sa slikama. Za Baselitza svako pojedino umjetničko djelo na papiru predstavlja izazov, a koristi različite tehnike poput olovke, akvarela, tuša ili pastele.

Izložba u bečkom muzeju Albertina predstavlja rijetku priliku izbliza pogledati stvaralaštvo jednog od najznačajnijih suvremenih umjetnika. Otvorena je 7. lipnja 2023., a može se pogledati sve do 17. rujna.


VIŠE O TEMAMABečizložbe u BečuAlbertinamuzeji u Bečuslikarstvo
Povezano