Dijeta od 1200 kalorija: Što jesti da ne gladujete, a mršavite?

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 14.04.2014.

1409

Ilustracija | Foto: Victoria's Secret

Ilustracija | Foto: Victoria's Secret

Suvremeni dijetolozi došli su do zaključka da upravo dijeta od 1200 kalorija omogućuje mršavljenje bez štete organizmu.

Kada se govori o mršavljenju, svi spominju dijetu od 1200 kalorija. Riječ je o dijeti siromašnoj ugljikohidratima ili, drugim slovima, proteinskoj dijeti, koja se koristi kako bismo se lišili suvišnih kilograma. Dijeta siromašna ugljikohidratima, kako i samo ime kaže, ograničuje upotrebu ugljikohidrata koji se u velikim količinama nalaze u kruhu, tjestenini, šećeru te nekim žitaricama i voću. Ove su vam namirnice dnevno dozvoljene u količini od 50 do 150 grama.
Kako funkcionira dijeta od 1200 kalorija?
Ograničavajući količinu novih ugljikohidrata koje ćete unijeti u svoj organizam, a koji su zaslužni za dobivanje energije, organizam kao izvore energije počinje koristiti masne zalihe. Ova dijeta također stvara deficit kalorija u organizmu, što znači da trošite više kalorija nego što ih unosite, a tada smanjujete i svoju kilažu. Nedostatak od 500 kalorija dnevno može dovesti do gubitka pola kilograma tjedno.

Ženama se preporučuje da, u prosjeku, u svoj organizam unose oko 2000 kalorija dnevno, stoga je brojka od 1200 kalorija svakako dovoljna za optimalan gubitak kilograma. Tipična dijeta od 1200 kalorija uključuje meso peradi, ribu i jaja. Osim toga, u obroke ulazi i svo lisnato zeleno povrće, ulje te mliječni produkti. U minornim se količinama može koristiti i maslac te sir jer oni sadrže malenu količinu ugljikohidrata. Važno je i ograničiti veličinu porcija kako biste unesene kalorije držali pod kontrolom. Od namirnica koje sadrže ugljikohidrate preporučuju se cjelovite žitarice te povrće jer oni zadrže dovoljnu količinu hranjivih tvari, antioksidanasa i vlakana.

Primjer dijete od 1200 kalorija:


a) Doručak: jedna porcija posnog sira (oko 215 kalorija)

b) Prvi međuobrok: 20-30 grama badema (oko 165 kalorija), jedna nektarina ili breskva (65 kalorija)

c) Ručak: 100 grama purećih prsa (140 kalorija), pola čaše smeđe riže (115 kalorija), pola čajne žličice maslaca (35 kalorija)

d) Drugi međuobrok: 100 grama narezane pečene govedine (roast beef) na tostu (65 kalorija)

e) Večera: 100 grama lososa (140 kalorija), jedna čaša kuhanog zelenog graha (65 kalorija)

f) Tri sata prije spavanja: pola šalice malina (30 kalorija)

Veliko ne gladovanju!


Ako razmišljate o dijeti, nemojte ni pokušati gladovati. Upamtite da dijeta koja oštro smanjuje količinu kalorija koja pristiže u vaš organizam može dovesti do manjka hranjivih tvari. Do toga može doći čak i ako koristite vitamine ili neke druge dodatke prehrani. S druge strane, spori i postojani tempo mršavljenja jednostavnije je kontrolirati, bezopasniji je i ima duži efekt. Idealan tempo gubitka kilograma je gubitak oko 1 kilograma tjedno - ovoj biste cifri trebali težiti ako želite smršaviti a pritom ne naštetiti svojem organizmu.

VIŠE O TEMAMAzdravo mršavljenjedijetamršavljenjedijete
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se