8 navika koje će vam pomoći da smršavite u tjedan dana

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 10.08.2022.

0

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Od doručka i međuobroka do kontrole unosa soli - donosimo vam nekoliko dokazano dobrih savjeta koji će vam pomoći da smršavite brzo i lako

Evo nekih prehrambenih navika koje lako možete promijeniti:

1. Popijte čašu vode natašte


Voda aktivira metaboličke procese u tijelu i priprema vaš probavni trakt za rad, pa ovu naviku svakako vrijedi usvojiti.


2. Obavezno doručkujte


Tijekom noći vaše je tijelo ogladnilo (iako se ponekad čini da to nije tako), a izostanak doručka za njega je veliki stres koji uzrokuje usporavanje metabolizma. Znate li što se događa ako ne doručkujete? Sve što poslije pojedete, tijelo će ostaviti sa strane za budućnost. Stoga preispitajte svoje stavove o doručku i ujutro si dopustite što god vam srce poželi.


3. Jedite svaka 3-4 sata


Znate li u čemu je tajna svih novih programa prehrane za mršavljenje? Osim što vam nutricionist detaljno opiše sve prihvatljive namirnice, broj obroka povećava se s uobičajena tri na šest. Zašto? Jer je osjećaj gladi glavni neprijatelj vitke figure. Imajte vremena jesti prije nego što osjetite glad. No pripazite, obrok ne smije biti veći od 300 grama.

4. Kontrolirajte unos soli


Sol je još jedan najgori neprijatelj vitkosti. Ne samo da zadržava vodu u tijelu, već je i snažan stimulans apetita.

5. Izbjegavajte šećer u čaju i kavi

Kava ili čaj bez šećera bit će dobri za vaše zdravlje.

6. Donesite hranu na posao

Pauza za ručak na poslu izvrsna je prilika za opuštanje i bijeg od rutine. No, postoje i zamke: kad ručate u kafiću ili restoranu, ne znate od čega je to jelo napravljeno, u kojem se ulju prži, koliko ima soli i tako dalje. Radije si kupite lijepe kutije za ručak i nosite hranu na posao. Prvo, uštedite novac. A drugo, uvijek ćete znati što ste jeli i tko je kriv za višak centimetara u struku.

7. Držite zdrav međuobrok pri ruci

Čak i ako ne radite ili radite od kuće, imajte pri ruci nešto zdravo za međuobrok. To može biti svježe voće, bobice, mješavina orašastih plodova ili mliječnih proizvoda.

8. Glad ili žeđ?

Provjerite prije jela Ponekad nam se čini da nismo dovoljno jeli, ili da smo prebrzo nakon glavnog obroka ogladnili, no naš osjećaj nije uvijek osjećaj gladi. Često je to banalna žeđ. Stoga, prije nego što krenete jesti, popijte čašu vode i pričekajte 10 minuta. Vjerojatno će osjećaj gladi nestati i mirno ćete dočekati sljedeći obrok.


VIŠE O TEMAMAzdrava prehranamršavljenjeunos soli u organizam
Povezano