6 namirnica koje mogu naštetiti vašoj koži

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 17.08.2022.

0

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Unos ovih šest popularnih (i mnogima svakodnevnih) namirnica svakako držite pod kontrolom ako želite imati lijepu i zdravu kožu

Kvalitetna prehrana itekako utječe na vašu kožu, stoga donosimo savjete što je najbolje izbjegavati. Unos sljedećih namirnica svakako držite pod kontrolom ako želite imati lijepu i zdravu kožu:

1. Alkohol

Alkohol povećava razinu šećera u krvi, kao i količinu otpada i toksina u tijelu, koji također izlaze kroz pore na licu sa sebumom i znojem. Pretjerana konzumacija alkohola uzrokuje dehidraciju, što dovodi do suhoće, bora i iritacija. Alkohol također doprinosi uklanjanju vitamina A iz tijela, koji je odgovoran za obnovu dermalnih stanica, što povećava rizik od bolesti kao što su akne, rozaceja, ekcem i psorijaza.

2. Kravlje mlijeko

Laktoza (mliječni šećer) može izazvati određene kožne probleme, najčešće akne. Nutricionisti tvrde da djelovanje melatonina, progesterona i estrogena iz mlijeka uzrokuje razdražljivost i depresiju. Isprobajte biljne alternative, kojih danas ima jako puno.

3. Šećer

Pretjerana konzumacija šećera može dovesti do živčane razdražljivosti, teških probavnih smetnji, osjećaja stalnog umora, smanjenog vida, anemije, bolesti mišića i kože. Šećer se može zamijeniti drugim opcijama, poput meda, javorovog sirupa i slično.

4. Sol

Zlouporaba slane i začinjene hrane negativno utječe na opće stanje kože, osobito kože oko očiju. Višak tekućine počinje se nakupljati u tijelu, što stvara natečenost i vrećice ispod očiju.

5. Kava

Svatko može dobiti akne od kave, bez obzira na tip kože. Kortizol (poznat kao "hormon stresa") koji se nalazi u kavi može stimulirati višak lojnih žlijezda i uzrokovati prištiće. Kava također smanjuje apsorpciju vitamina i minerala. I što je najvažnije, kava uzrokuje prerano starenje kože smanjujući proizvodnju kolagena. Umjesto kave, pokušajte ujutro popiti šalicu čaja.

6. Brza hrana

Brza hrana obično ima više rafiniranih ugljikohidrata, što znači da ima visok udio šećera i izuzetno nisku nutritivnu vrijednost. Rafinirani brzi ugljikohidrati uzrokuju skokove razine šećera u krvi i inzulina, što dovodi do upale i povećane proizvodnje sebuma, koji začepljuje pore i uzrokuje akne.


VIŠE O TEMAMAnjega kožezdrava prehrananutricionizamalkoholbrza hrana
Povezano