Što jesti za doručak kako se ne biste udebljali?

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 20.10.2022.

0

Ilustracija. Foto: Ikea

Ilustracija. Foto: Ikea

Mnogi znaju da doručak najviše utječe na naš metabolizam. Ali tko zna da neke namirnice mogu ubrzati proces sagorijevanja kalorija?

Što trebate jesti ujutro kako se ne biste udebljali? Evo kako da vaš doručak bude ne samo ukusan, već i koristan za figuru.

1. Proteini: Tradicionalna hrana za doručak uglavnom nije proteinska. Ovo je posebno važno zapamtiti za one koji vole pojesti pecivo na putu za posao.

Proteini jačaju mišiće. Što više mišićnog tkiva imate, to više kalorija sagorijevate. Tradicionalna hrana za doručak uglavnom nije proteinska. Ovo je posebno važno zapamtiti za one koji vole pojesti pecivo na putu za posao.

Ideja za doručak: Cilj je pojesti najmanje 20 grama proteina za doručak. Najbolji saveznik za to je grčki jogurt s 2 žlice nasjeckanih oraha i 1/2 šalice bobičastog voća. Grčki jogurt ne sadrži sirutku, pa je gušći od običnog jogurta i ima manje masti. Ne smijete zanemariti ni dobro poznati izvor proteina – jaja.

2. Zeleni čaj: Ljubitelji čaja, radujte se! Osim što zeleni čaj, zbog visokog udjela antioksidansa, štiti od mnogih bolesti i daje koži prirodan sjaj, on je i jedan od aktivatora metabolizma. Kofein u zelenom čaju ubrzava metabolizam. Nemojte pretjerivati s mlijekom, šećerom i drugim dodacima.

3. Kalcij :
Brojne studije pokazuju da ljudi s manjkom kalcija mogu patiti od sporog metabolizma. Ciljajte na dnevnu dozu od 1000 mg iz hrane ili dodataka prehrani.

Ideja za doručak: nemasno mlijeko, jogurt, sir izvori su kalcija. Popijte jednu i pol čašu mlijeka ujutro - i već ćete unijeti četvrtinu potrebnog elementa. Možete napraviti i smoothie koristeći sljedeće sastojke: jednu i pol šalicu bademovog mlijeka, jednu mrkvu, jednu bananu, pola šalice smrznutih borovnica, prstohvat cimeta i jednu žlicu orašastih plodova ili suhog voća.


VIŠE O TEMAMAdoručakzdrava prehranakako ubrzati metavbolizamzeleni čajproteinikalcij
Povezano