Svjetlosna intervencija Javiera Riere na Umjetničkom paviljonu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 21.03.2024.

0

Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Samir Cerić Kovačević

Koristeći geometriju kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu, Riera na Umjetničkom paviljonu stvara jedinstveni primjerak svjetlosne umjetnosti te intimno i osjetilno iskustvo

U sklopu ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb koji je sinoć otvoren na 29 lokacija diljem grada, ne propustite pogledati posebnu svjetlosnu intervenciju na Umjetničkom paviljonu na Trgu kralja Tomislava, s potpisom španjolskog umjetnika Javiera Riere kojeg u Zagreb dovodi Umjetnost za grad u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ova svjetlosna intervencija u višeminutnom trajanju, s geometrijskim projekcijama koje se izmjenjuju i pretapaju u prirodnom ritmu i neprekinutom tijeku uz prateći zvuk, poziva na kontemplaciju i posvećeno promatranje umjetničkog rada u javnom prostoru. Posjetitelji su pozvani da zastanu, sjednu na za to predviđena mjesta u središtu parka i "urone" u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo koje priziva stanje kontemplacije, zadivljenosti i spokoja u isti mah.

Koristeći geometriju kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu, Riera na Umjetničkom paviljonu stvara jedinstveni primjerak svjetlosne umjetnosti te intimno i osjetilno iskustvo. Na drugačiji način od "mappinga", optičkom i svjetlosnom vibracijom otvara prostor Umjetničkog paviljona prema novoj dimenziji, istovremeno otvarajući i vrata naše percepcije te pružajući sasvim novi pogled na jedan od arhitektonskih simbola grada Zagreba.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Foto: Samir Cerić Kovačević

Javier Riera je poznat po geometrijskim svjetlosnim projekcijama usmjerenima na krajolik, meditativnog i kontemplativnog karaktera, kojima istražuje odnos geometrije i prirode, kao i dimenzije skrivene u prostoru u kojem se sama intervencija događa. Njegov rad usredotočen je na iskustvo stvarne intervencije na „prostor i vrijeme krajolika”, čime se približava prijedlozima Land Art pravca. Za Rieru, "sve što se događa u krajoliku moglo bi se opisati i objasniti u terminima matematike, fizike i geometrije, isto kao i u aspektima nevidljive, ali mjerljive energije." Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Bilbao i Prag, a u Zagrebu je ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, transformirao zgradu Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava.

Svjetlosna projekcija Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere dio je programa ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb koji se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i u suradnji s Gradom Zagrebom od 20. do 24. ožujka 2024., svakodnevno od 18 do 23 h.


VIŠE O TEMAMAFestival svjetla ZagrebJavier RieraUmjetnički paviljon Zagreb
Povezano