Što posjetiti na Festivalu svjetla Zagreb? Imamo četiri prijedloga

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 18.03.2024.

0

Foto: Festival svjetla Zagreb

Foto: Festival svjetla Zagreb

U sklopu ovogodišnjeg Festivala svjetla Zagreb ne propustite svjetlosne instalacije i intervencije u javnom prostoru udruge Umjetnost za grad

Kroz proteklih nekoliko godina, u okviru manifestacija u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba, kao što su Artupunktura, Advent Zagreb i Festival svjetla Zagreb, udruga Umjetnost za grad ispričala je brojne umjetničke priče u zagrebačkim prostorima. Polarni san i UpArt u tunelu Grič, Mjesečev vrt u parku Bele IV i parku Ribnjak, Zimski nokturno u parku Grič, Procvat u prolazu Lovački rog, Tajni život šuma na Vrazovom šetalištu... sve su to umjetnički projekti razvijeni posebno za spomenute manifestacije koji su dosad obogatili javne prostore grada Zagreba i pružili tisućama posjetitelja drugačije iskustvo doživljaja javne umjetnosti.

Na ovogodišnjem Festivalu svjetla Zagreb, koji se održava od 20. do 24. ožujka 2024. (18–23 h) na brojnim lokacijama, Umjetnost za grad zajedno s Turističkom zajednicom grada Zagreba, predstavit će čak četiri svjetlosne instalacije i intervencije. Tri nastaju u suradnji s timom hrvatskih vizualnih i multimedijalnih umjetnika koji čine Jelena Petric, Branimir Štivić, Anja Leko, Andrej Beštak, Hrvoje Nikšić i Vojin Hraste, dok je jedan rad naručen od španjolskog landscape light umjetnika Javiera Riere. Riječ je o umjetniku poznatom po geometrijskim svjetlosnim projekcijama usmjerenima na krajolik, meditativnog i kontemplativnog karaktera, kojima istražuje odnos geometrije i prirode, kao i dimenzije skrivene u prostoru u kojem se sama intervencija događa. Njegov rad usredotočen je na iskustvo stvarne intervencije na „prostor i vrijeme krajolika”, čime se približava prijedlozima Land Art pravca. Za Rieru, „sve što se događa u krajoliku moglo bi se opisati i objasniti u terminima matematike, fizike i geometrije, isto kao i u aspektima nevidljive, ali mjerljive energije.” Izlagao je u galerijama i muzejima te javnim prostorima diljem Europe, uključujući Pariz, Madrid, Lyon, Durham, Bilbao i Prag, a u Zagrebu će ovoga puta, svojom specifičnom igrom svjetla, proširiti percepciju zgrade Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava.

Ova svjetlosna intervencija u višeminutnom trajanju s projekcijama koje se izmjenjuju i pretapaju u prirodnom ritmu i neprekinutom tijeku uz prateći zvuk, poziva na kontemplaciju i posvećeno promatranje umjetničkog rada u javnom prostoru. Posjetitelji će za ovu priliku moći sjesti na za to predviđena mjesta u središtu parka i „uroniti” u ovo jedinstveno svjetlosno iskustvo.

Uz svjetlosnu intervenciju Ritam i mjera svjetlosti Javiera Riere, ove godine na Festivalu svjetla Zagreb ponovno ćete imate priliku pogledati i dvije svjetlosne instalacije predstavljene u sklopu prošlogodišnjeg programa, Procvat i Tajni život šuma, ali u sasvim novom izdanju. U drugačijem postavu iznenadit će vas u parku između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac te u Parku šumi Tuškanac kod Golubovca, dok će vas nova svjetlosna instalacija Krijesnice čekati da ju otkrijete u skrivenom šumovitom prolazu na Trgu braće Mažuranić.

Pogledajte svjetlosne instalacije i intervencije udruge Umjetnost za grad koje vas očekuju na četiri lokacije u sklopu Festivala svjetla Zagreb od 20. do 24. ožujka 2024. (18 do 23 h):

Ritam i mjera svjetlosti (Trg kralja Tomislava)

Geometrijska svjetlosna projekcija poznatog španjolskog umjetnika Javiera Riere uvodi nas u stanje kontemplacije, zadivljenosti i spokoja u isti mah. Otvarajući prostor prema novoj dimenziji i koristeći geometriju kao prirodan jezik, prethodan tvari, koji povezuje našu nutrinu i prirodu, transformirat će jednu od najljepših građevina i arhitektonskih simbola grada te njeno neposredno okruženje.

Krijesnice (Trg braće Mažuranić)

Krijesnice

Krijesnice

Riječ je o prvoj u nizu umjetničkih instalacija koje prate imaginarni život krijesnica i predstavljaju dinamiku njihovih odnosa i svakodnevice. Ova viseća svjetlosna instalacija organskog oblika simbolizira kukuljice, odnosno nukleuse u kojima krijesnice miruju i spavaju prije njihove noćne šumske igre. Seriju instalacija na ovu temu razvija Ana Mikin u suradnji s raznim umjetnicima, a ovu, prvu u nizu, potpisuje Jelena Petric, dok zvuk oblikuje Vojin Hraste.

Procvat (park između Aleksandrovih stuba i kina Tuškanac)

Ova ambijentalna svjetlosna instalacija podsjeća nas da sve u prirodi ima svoj ritam i mijene, kao i da je sve što nas okružuje u nekoj vrsti (su)odnosa. Stavljajući naglasak na igru udvoje, ovoga puta dviju boja, Procvat simbolizira dinamiku međusobne povezanosti sa svim različitostima, odnosno suprotnostima. Svjetlosnu instalaciju, uključujući i postav i oblikovanje svjetla, potpisuje Jelena Petric, dok je za programiranje svjetla zadužen Branimir Štivić. Zvuk oblikuje Hrvoje Nikšić, a projekt razvija i kreativno vodi Ana Mikin.

Tajni život šuma (park šuma Tuškanac kod ulice Golubovac)

Tajni život šuma

Tajni život šuma

Tajni život šuma je svjetlosna priča koja nas poziva da zakoračimo u šumu izvan ovog svijeta i otkrijemo sve njezine tajne. Vodi nas putevima jedne zamišljene vanzemaljske šume u kojoj su nebeska tijela u bliskoj komunikaciji sa stablima, osvjetljavajući iznenađujući život koji se odvija podno njihovih krošnji. Ovogodišnji postav i oblikovanje svjetla potpisuju Jelena Petric, Anja Leko i Andrej Beštak, dok iza razvoja projekta i kreativnog vodstva stoji Ana Mikin. Za oblikovanje zvuka zadužen je Hrvoje Nikšić, a u realizaciji svjetlosne instalacije sudjelovala je Iva Rodić Novak.


VIŠE O TEMAMAFestival svjetla Zagreb
Povezano