Što jesti i piti za dobro raspoloženje?

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 11.03.2020.

0

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Neke vam namirnice mogu pomoći u tome da se osjećate bolje. Evo što trebate jesti i piti za dobro raspoloženje!

Hrana nam itekako može pomoći u tome da budemo dobro raspoloženi. Preporučujemo vam da jedete:

1. Banane

Ovo voće sadrži veliku količinu jedne vrste proteina koju tijelo pretvara u serotonin - hormon odgovoran za mir, opuštanje i dobro raspoloženje. Također sadrže vitamin B6 koji sprečava bolesti živčanog sustava.

2. Piletina

Piletina, baš kao i banane, potiče proizvodnju serotonina koji je odgovoran za dobro raspoloženje, baš kao i melatonina koji je potreban za dobar noćni odmor.

3. Špinat

Špinat je potreban ne samo za fizičku izdržljivost, već i za mentalnu, sve zahvaljujući nizu vitamina B u svom sastavu (B3, B6 i B12), kao i folnoj kiselini (vitaminu B9) koji je u popularnoj znanstvenoj literaturi nazvan „vitaminom dobrog raspoloženja“.

4. Žitarice

Kaša i kruh od punog zrna sadrže dovoljno kalcija koji se apsorbira jednako lako kao kalcij iz mlijeka, ali oni ne sadrže fosfor čiji višak dovodi do smanjenja apsorpcije kalcija.

5. Voda.

Prije nekoliko godina američki su znanstvenici otkrili da uzrok povećane razdražljivosti i lošeg raspoloženja osobe može biti takozvana blaga ili umjerena dehidracija. 1-2 litre dnevno - i vaše će raspoloženje, prema stručnjacima, biti i više nego dobro!

VIŠE O TEMAMAzdrava prehranakako popraviti raspoloženjebananežitaricešpinat
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se