Što jesti da se nikada ne udebljate? 17 savjeta (2. dio)

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 04.09.2016.

24

Ilustracija | Victoria's Secret

Ilustracija | Victoria's Secret

U nastavku teksta donosimo vam preostale savjete najboljeg svjetskog biokemičara o tome kako se nikada ne udebljati

10. Riješite se hrane koja vam ne koristi. Odvojite nekoliko sati i izbacite iz kuhinje sve loše namirnice: margarin, bombone, kekse, sladoled, bijelu rižu, polufabrikate. Također, riješite se namirnica s velikom količinom šećera.

11. Naravite dvotjedni vegeterijanski eksperiment. Budući da ste se riješili štetnih namirnica, bit ćete spremni za njega. Izdržite to vrijeme i osjetite sve prednosti vegetarijanstva. Korist za zdravlje najbolji je izvor motivacije, a nju ćete dobiti zahvaljujući trudu za zdraviji način života.

12. Upamtite da se ne možete uvijek suzdržavati. Zato si obećajte: svaki put, prije nego što pojedete nešto štetno za zdravlje i liniju, prvo pojedite nešto korisno (na primjer, neko voće). Nakon toga pričekajte 15 minuta i nagradite se nečim što inače ne biste smjeli jesti. Ali, moramo vas upozoriti - šanse su velike da će želja za slatkom hranom nestati.

> T. Colin Campbell savjetuje: Evo što jesti da se nikada ne udebljate!

13. Nemojte zaboraviti - gotovo svaki dan na vašem bi tanjuru trebalo biti tamno lisnato povrće. Nekoliko listova u sendviču se ne broji. Možete ga jesti puno više tako što ćete ga samog skuhati kao prilog ili dodati u druga jela.

14. Držite svoj životni prostor urednim i čistim kako vam snagu volje ne bi narušavao nered. Istraživanja su pokazala kako čovjek, kada je njegova soba uredna, bira korisniju i zdraviju hranu.

15. Da biste potrošili čim više kalorija, više se bavite sportom.

16. Pismeno analizirajte rezultate koji se odnose na zdravlje. Bilježite količinu namirnica koje ste unijeli u svoj organizam, njihovu kaloričnost te količinu potrošenih kalorija (bilježite kojim ste se i koliko dugo fizičkim aktivnostima bavili, količinu koraka koje ste napravili tijekom dana...). Vođenje ovakvog "prehrambenog" dnevnika nije korisno samo za one koji žele smršavjeti, već i za one koje zanima koliko su hranjivih tvari unijeli u svoj organizam.

17. Ključni faktor za stabilan gubitak kilograma i dijetu svakako je vaše zadovoljstvo time što radite. Ako se prenaglo odreknete svega što volite i počnete jesti samo hranu bez škroba, često će vas mučiti osjećaj gladi. To će odmah umanjiti uspješnost vašeg programa i povećati mogućnost za prejedanje. Ako želite da vaša dijeta bude uspješna, jedite i namirnice koje sadrže škrob.


VIŠE O TEMAMAKinesko istraživanje The Chinese Studymršavljenjedijetanutricionizamzdrava prehranaT. Colin Campbell
Povezano