Što donosi osmi Festival svjetske književnosti

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 02.09.2020.

0

Festival svjetske književnosti

Festival svjetske književnosti

Osmi Festival svjetske književnosti održat će se u Zagrebu, od 6. do 12. rujna 2020. Festival će se odvijati u prilagođenom izdanju

Drugi dio programa održat će se u novootvorenoj Knjižari Fraktura u Ulica kneza Mislava 17 u Zagrebu. Jedan program održat će se u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje se prošle godine odvijao Festival. Izložbe će se održati u Galeriji Canvas i Galeriji Šira, a filmove po književnim djelima moći ćete gledati također na Trećem programu.
Ove godine na festivalu gostuje šezdesetak autora iz dvanaest zemalja. Neki će sudjelovati iz svojih domova ili TV studija, no mnogi će nastupati uživo pred kamerama, bilo iz studija HRT-a ili iz Knjižare Fraktura, a na svakom događanju moći će prisustvovati i publika koliko to dopuštaju kapaciteti prostora uz pridržavanje svih mjera.
Već petoga rujna u 20 sati u najavnoj emisiji na HRT-u o temama distopije i apokalipse u književnosti razgovaraju Ivana Rogar i Ludwig Bauer, o suvremenoj laži Vid Barić, a Ozren Grabarić i Matej Meštrović s vrhuncima predstave Krležino predavanje u Hrvatskom glazbenom zavodu podsjetit će nas kako je svijet budućnosti i književnost vidio Miroslav Krleža. Svečano otvaranje Festivala (6. 9. u 20h) prenosit će se uživo sa Sunčane strane Prisavlja, a u emisiji će gostovati ponajbolji svjetski kratkopričaš Izraelac Etgar Keret, zatim troje programskih direktora hrvatskih književnih festivala Magdalena Vodopija, Roman Simić i Seid Serdarević te Đurđica Čilić i Semezdin Mehmedinović, dvoje autora čije je pripovijedanje obilježeno autofikcijom, a pritom je iznimno poetsko.

Na tribini Razotkrivanje ove godine gostuje jedan od stalnih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost David Grossman, koji će predstaviti svoj roman "Kad je Nina znala" (u prijevodu Andree Weiss Sadeh) inspiriran životom Eve Panić. S nagrađivanom iznimno popularnom talijanskom autoricom Francescom Melandri o njezinu romanu "Prava krv" o afričkim emigrantima u Italiju, kolonizatorskoj povijesti Italije i ratu u Etiopiji razgovarat će jedna od naših najboljih prevoditeljica s talijanskoga Ana Badurina, a s ljubimcem hrvatske publike Javierom Cercasom, autorom čiji je svaki novi roman književni dragulj, razgovarat će književni teoretičar Tomislav Brlek. Ta tri Razotkrivanja moći će se gledati na TV programu, a Etgar Keret o svojim će novim pričama razgovarati s Romanom Simićem u Knjižari Fraktura. Taj i druge događaje iz Knjižare Fraktura moći ćete gledati uživo putem festivalskih platformi i uz suradnju s medijskim pokroviteljima 24sata i tjednikom Express.
 
Festival svjetske književnosti od svojih početka njeguje dijalog između svih sudionika, a ta ideja najbolje se ogleda u programu Dvostruki portret, spajajući inozemne i domaće autore koji se negdje dodiruju – temom, stilom, idejom. Ove godine u programu sudjeluju danska spisateljica, dobitnica niza nagrada i finalistica za nagradu Man Booker International Dorthe Nors i esejistica, prozaistica i feministica Asja Bakić, s kojima će razgovarati Dunja Kučinac.

Odrastanje u doba tranzicije jedna je od tema kojom se bavi niz pisaca tranzicijskih zemalja, svaki sa svojim ponešto drugačijim iskustvom. Korana Serdarević o tome će razgovarati s rumunjskim piscem i književnim urednikom Bogdan-Alexandruom Stănescuom i s piscem, urednikom i kulturtregerom Andrijom Škarom. U današnjem užurbanom, hektičnom svijetu svima je potrebna svojevrsna smirenost, potraga za istinskim poslom, za nečim što nas ispunjava, što nas povezuje s iskonskim ljudskim. O tim će iskustvima razgovarati Morana Zibar s Oleom Thorstenenom, norveškim stolarom koji je postao svjetska književna senzacija, i Milanom Majerović-Stilinovićem, koji se pak našao na planini. S druge strane, pisce i dalje proganjaju stvari koje uznemiravaju – pedofilija, skrivene tajne čovjeka, nasilje nad ženama. O tome će s dobitnikom Europske nagrade za književnost, nizozemskim piscem Jamalom Ouariachijem i književnim otkrićem godine Magdalenom Blažević razgovarati Antonela Marušić.
 
U programu Pisac i njegov čitatelj ove godine gostuju neki iznimni pisci i njihovi prevoditelji ili urednici. Kruno Lokotar razgovarat će s dva Marka, Markom Tomašem i Markom Gregurom, o njihovim novim romanima. Seid Serdarević će pak sa Semezdinom Mehmedinovićem i Đurđicom Čilić razgovarati o njihovim knjigama i poetikama, o sjećanju i kako to sjećanje uhvatiti.
 
Književne matineje u ovim posebnim okolnostima održat će se na livadi Hrvatske radiotelevizije, postajući tako i matineje i piknici. Učenici zagrebačke V. gimnazije razgovarat će s Mihaelom Gašpar o njezinim romanima i temama koje ju opsjedaju, učenici X. gimnazije “Ivan Supek” pokušat će vidjeti i čuti kako piše Ivica Prtenjača, dok će VII. gimnazija razgovarati o flash pričama i detaljima koje lovi mobitelom s Antom Zlatkom Stolicom.
 
Sünje Lewejohann, Lara Mitraković i Olja Savičević Ivančević pjesnikinje su različitih generacija, ali sličnih poetika. U njihove pjesmama publika će uživati uživo, a o poeziji će s njima razgovarati Monika Herceg.
 
Živimo u vremenu najveće globalne krize, nakon koje ništa neće i ne može biti kao što je bilo. O temama koje se tiču svih nas, kulture, života, a nadasve književnosti, organizirano je i nekoliko okruglih stolova. Posljednjih mjeseci gledali smo krizu i snagu Europske unije; o tome je li Europa nedovršena unija, Igor Štiks razgovarat će s Ivanom Sajko, Borisom Budenom i Vladimirom Arsenijevićem. O svijetu nakon pandemije uz još jednu moderaciju Igora Štiksa razgovarat će Dejan Jović, Semezdin Mehmedinović i Renata Salecl, dok će o ulozi i važnosti književnosti Bruno Kragić razgovarati s Marijom Ott Franolić, Mašom Grdešić, Damirom Radićem i Alešom Štegerom.
 
U ovim posebnim okolnostima održat će se i dvije specijalne emisije, jedna o poeziji, Poezija u gradu, koju je osmislila Romana Perečinec, a u kojoj sudjeluju Alen Brlek, Ana Brnardić, Denis Ćosić, Branko Čegec, Monika Herceg, Marija Skočibušić i Andriana Škunca, dok druga propituje suvremenu prozu, a osmislio ju je Andrija Škare, s kojim o svojoj prozi razgovaraju Vid Barić, Luiza Bouharaoua, Iva Gjurkin, Marko Gregur, Ivana Rogar i Korana Serdarević.

VIŠE O TEMAMAknjiževnostFrakturaFestival svjetske književnosti
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se