Što donosi 'Isijavanje', novi roman nobelovca Jona Fossea

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 29.02.2024.

0

Jon Fosse. Foto: Naklada Ljevak

Jon Fosse. Foto: Naklada Ljevak

Glavni junak vozi u nepoznatom pravcu sve dok u nekoj šumi ne zaglavi u blatu. Noć je hladna i on besciljno luta šumom u kojoj doživljava neobična, neočekivana iskustva i susrete.

Isijavanje, novi roman nobelovca Jona Fossea, koji stiže u izdanju Naklade Ljevak, u prijevodu Vesne Salomonsen, može se čitati na mnogo načina: kao realistički monolog, kao basna, kao kršćanska alegorija, kao noćna mora koju prepričavamo ujutro dok užas iskustva još pulsira ispod riječi, ublažen svakodnevnim čudom dnevnog svjetla. Fosseova proza opire se jednoznačnoj interpretaciji nastojeći zadržati tajnovitosti i proturječnosti kompleksnih fenomena poput smrti i Boga.

Jon Fosse rođen je 1959. u Haugesundu (Norveška). Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu. Na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Povremeno je radio kao novinar i urednik. Piše prozu, poeziju, drame, eseje, kratke priče i knjige za djecu. Debitirao je 1983. godine romanom Crveno, crno.

Prva Fosseova drama I rastati se nećemo nikada premijerno je izvedena 1994. godine. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika. Danas je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca i najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena.

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Fosseovi romani prevedeni su na više od dvadeset jezika, a osobito su čitani Jutro i večer, To je Ales, Melankolija 1 i Melankolija 2 te Septologija, a on se danas smatra jednim od najvažnijih živućih svjetskih pisaca. Djela su mu dobila brojne književne nagrade u Norveškoj i inozemstvu. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2023. godine.


VIŠE O TEMAMAknjiževnostJon FosseknjigeNaklada Ljevak
Povezano