Slovenka nas vodi u mračni svijet sicilijanske mafije

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 08.05.2020.

0

Foto: Mozaik knjiga

Foto: Mozaik knjiga

Sicilijanska mafija zaintrigirala je i slovensku književnicu i novinarku Mojcu Širok koja je o tom zloglasnom miljeu prve reportaže pisala za tjednik 'Mladina'

Slovenska književnica i novinarka Mojca Širok trinaest je godina radila kao dopisnica iz Italije i Vatikana. U spisateljskoj karijeri upravo joj je Apeninski poluotok bio glavna inspiracija za pisanje. Dosad je objavila i knjige "Posljednji rimski car", "Vlast bez obraza" i "Od Benedikta do Franje", u kojima je donosila uzbudljive i zanimljive priče o talijanskom kulturnom i političkom životu.
Osim tjestenine, pizze i bogate kulturne baštine uz Italiju se često povezuju i brojne kriminalističke organizacije o čijim su nezakonitim radnjama snimljeni filmovi i napisane knjige. Upravo je sicilijanska mafija zaintrigirala i Mojcu Širok koja je o tom zloglasnom miljeu prve reportaže pisala za tjednik "Mladina", da bi nakon nekoliko godina za RTVS snimila i dokumentarni film "Šutnja u Palermu".
Kriminalistički roman "Ugovor", dobitnik slovenske nagrade Modra ptica 2018. godine, autoričin je književni prvijenac o Italiji i mafiji, temama koje autorica odlično poznaje. Roman je sa slovenskog prevela Jagna Pogačnik.

Ugovor iz naslova knjige je zapravo ugovor s vragom – ugovor koji vodeći talijanski političari sklapaju sa sicilijanskom mafijom. Priča započinje u Rimu s trima smrtima u jednoj noći. Prvo se ubojstvo događa u prestižnoj rimskoj četvrti, u vili jednog od najuspješnijih rimskih odvjetnika. Potom slijedi i prometna nesreća u kojoj pogiba uspješni talijanski kirurg, a na kraju se i mafijaški boss ubije u zatvoru. Istraga o tim trima događajima vodi nas u srce mafije i do otkrića da glavni akteri – inspektori, novinari, tužitelji i političari – imaju tajanstvenu zajedničku prošlost. Njihove ljubavne i prijateljske veze isprepliću se sa službenim dužnostima, pa su izbrisane granice gdje završava država i započinje mafija...

Mojcino djelo na hrvatskom je tržištu dostupno u izdanju kuće Mozaik knjiga.

VIŠE O TEMAMAknjiževnostMozaik knjigaMojca ŠirokJagna Pogačnik
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se