'Priča o duhovima' je 'nenametljivo dirljiva knjiga'

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 12.11.2020.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

'Priča o duhovima' Laure Freudenthaler pametna je i nenametljivo dirljiva knjiga koja je s punim pravom osvojila naklonost publike i kritike

Priča o duhovima, roman austrijske autorice mlađe generacije Laure Freudenthaler, studija je o raspadu braka, nepremostivim daljinama i sumnjama koje dodatno ruiniraju već posrnulu bračnu zajednicu. U središtu razvaline nalazi se sredovječna nastavnica klavira Anne i njezin duhom odsutan suprug Thomas, organizator filmskih festivala.
Priča je ispričana gotovo u cijelosti s njezina stajališta intuicije koja predosjeća da je Thomas prekršio davno dano obećanje vjernosti i predanosti. U tom trenutku otvara se nova dimenzija stvarnosti, iluzorna inačica, u kojoj Anne zamišlja pa onda i primjećuje prisutnost njegove ljubavnice u njihovu stanu, kako nastanjuje i koristi prostor koji Anne smatra svojim. Nakon posla Thomas tiho ulazi i zatvara se u svoju sobu, bez pozdrava ili potvrde da je primijetio Anneinu prisutnost. Ta fizička odvojenost i zatvaranje vrata simbol su odnosa u kojem partneri žive odvojenim životima. Oni samo nastanjuju isti prostor, ne dijele ga.

 
U Priči o duhovima Laura Freudenthaler daje dirljiv prikaz otuđenosti i nevidljivosti u vlastitom okruženju gdje se sve što je dosada bilo poznato počinje stubokom mijenjati, a glavna protagonistkinja Anne sve teže može razlučiti što je stvarnost, a što plod mašte. "Priča o duhovima" pametna je i nenametljivo dirljiva knjiga koja je s punim pravom osvojila naklonost publike i kritike, koja intenzivnu atmosferu njenih romana uspoređuje s ‘psihotopografijama Ingeborg Bachmann… i filmovima Nouvelle Vague’
 
"Roman izbrušenom i preciznom naracijom prikazuje propast duge veze u kojoj se okorjela stvarnost i najveći strahovi stope u jedno. Freudenthaler vješto prenosi bol i frustraciju pedesetogodišnjakinje čiji suprug živi život negdje drugdje, a ona svoj život izvan braka tek mora pronaći." – Kirkus.

Laura Freudenthaler višestruko je nagrađivana austrijska književnica mlađe generacije. Rođena je 1984. u Salzburgu. Živi u Beču.

VIŠE O TEMAMAknjiževnostNaklada LjevakLaura Freudenthaler
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se