'Nevidljivi život Eurídice Gusmão' roman je o ženama i za žene

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 10.03.2020.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

'Nevidljivi život Eurídice Gusmão' autorice Marthe Batalha, koji nam stiže u izdanju naklade Ljevak, roman je o ženama i za žene

Likovi Euridice i Guide Gusmão, prema riječima autorice, "temeljeni su na životu mojih i vaših baka". Martha Batalha piše o ženama i za žene. Kad kažemo da je Nevidljivi život Eurídice Gusmão ženski roman, ne mislimo to u smislu mučno ušećerenih ljubića ili ljetnih romana koji i zimi temperaturu prostorije podižu na 35 stupnjeva Celzijevih. Mislimo na stvarne žene nemjerljivog potencijala i neukroćene požrtvovnosti koje svoj život polažu na oltar obitelji kako bi drugi život, život njihova života, mogao doseći sanjane visine.
U prijevodu Deana Trdaka, Batalha u debelim nanosima ironije i sarkazma prepričava živote mnogih žena koje su s osmijehom na licu i tugom u očima preživjele i proživjele, uglavnom tuđe, a rjeđe svoje živote.
Uzbudljiva priča o Eurídice i Guidi, dvjema odvažnim i upornim ženama koje će, u pokušaju da se izbore za emancipaciju u patrijarhalnom brazilskom društvu 1940-ih godina, vrlo brzo shvatiti da su sreća i ispunjenje za kojima žude skriveni na mjestima o kojima dotad nisu ni sanjale. U romanu se pripovijeda o životu sestara Euridice i Guide u Rio de Janeiru u vrijeme kad su se žene u Brazilu tek trebale izboriti za svoja prava. Potisnute u oblast doma i kućanskih poslova, žene su bile „nevidljive“ kako u brazilskoj književnosti tako i u društvu.

"Feministički prvijenac o ‘nevidljivim’ ženama u patrijarhalnom društvu, ali i očaravajuće putovanje Rio de Janeirom ispunjenim egzotičnim mirisima i okusima začina, kokosova mlijeka i marmelade od guave", stoji, zmeđu ostalog, u osvrtu magazina Elle.

VIŠE O TEMAMAnaklada Ljevakknjiževnost
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se