Koliko zarađuju modeli na velikim tjednima mode? Evo odgovora!

Piše: Tea Marić, Zagreb, New York
Objavljeno 22.02.2013.

24

Manekenke na reviji branda DKNY | Foto: Ilustracija

Manekenke na reviji branda DKNY | Foto: Ilustracija

Refinery29 i BuzzFeed Shift odlučili su iz prve ruke saznati koliko su plaćene manekenke na prestižnom New York Fashion Weeku

Često se priča, točnije šuška i nagađa, o tome koliko su plaćeni modeli na najprestižnijim svjetskim tjednima mode. New York, London, Milano, Pariz... Naše vjerne čitateljice sjetit će se priče o pravom volontiranju za slavnog Marca Jacobsa. "Raditi besplatno za bogate brandove u vlasništvu divovskog i luksuznog LVMH-a? To je totalno sranje!", izjavila je tada ogorčena bivša manekenka Jenna Sauers.

S obzirom da su upravo sada aktualne revije za jesen 2013. (New York i London su odradili svoje, u tijeku je Milan Fashion Week, nakon toga slijedi Pariz), neki mediji odlučili su malo istražiti ovu temu. BuzzFeed Shift i Refinery29 došli su do različitih saznanja.

Amy Odell, novinarka BuzzFeeda, razgovarala je s jednom manekenkom koja svoj identitet nije htjela iznijeti javno. Prema njoj, manje revije na New York Fashion Weeku plaćene su oko 150 američkih dolara, dok se na onim značajnijim može zaraditi između 200 i 500 dolara.

S druge strane, izvor portala Refinery29, djevojka koja je ove sezone navodno nosila 10-ak revija, tvrdi da je bila plaćena između 800 i 1000 dolara po reviji, dok je na prezentaciji kolekcije "jednog velikog imena" zaradila više od 1000.


VIŠE O TEMAMABuzzFeed ShiftRefinery29Amy OdellmanekenstvomodelingJenna SauersNew York Fashion Week
Povezano