Kino Kinoteka postalo dio mreže Europa Cinemas

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 08.11.2022.

0

Kinoteka. Foto: David B.

Kinoteka. Foto: David B.

Za članstvo u mreži Europa Cinemas razmatrano je prvih šest mjeseci 2022. godine pri čemu je bilo nužno ispuniti nekoliko brojčanih i programskih uvjeta

"Kino Kinoteka ima posebno mjesto na zagrebačkoj kulturnoj sceni, a primanje u članstvo mreže Europa Cinemas dokazuje da je program kina i međunarodno relevantan. Sretna sam da je naš rad prepoznat od krovne europske kinoprikazivačke udruge, ali i od naših vjernih posjetitelja, bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć" – izjavila je Maja Jurić Ivoš, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji od 2017. godine upravlja kinom Kinoteka.

Za članstvo u mreži Europa Cinemas razmatrano je prvih šest mjeseci 2022. godine pri čemu je bilo nužno ispuniti nekoliko brojčanih i programskih uvjeta. Programski kriteriji propisuju minimalno 37 % europskog filma na repertoaru od čega 70 % premijernih distribucijskih naslova. U navedenom periodu u kinu Kinoteka je prikazano 52 % projekcija europskog filma, od čega 81 % premijernih. Drugi kriteriji odnosio se na minimalnu posjećenost – za članstvo je potrebno ispuniti uvjet od 7.500 gledatelja, a filmske programe je u Kinoteci posjetilo oko 8.500 gledatelja.

"Budući da je većim dijelom program organiziran u okolnostima pandemije i da su kapaciteti kina bili smanjeni za trećinu, veseli nas vidjeti da je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ukupan broj gledatelja za 40% veći. To potvrđuje da Kinoteka sve više privlači novu generaciju publike koja rado dolazi na naše projekcije. Trend posjećnosti se nastavio i od jeseni te vjerujem da nas očekuje izvrstan završetak ove i početak sljedeće sezone" – dodala je Juriš Ivoš.

Program kina Kinoteka podijeljen je u dva segmenta. Kinotečna linija postavljena je kao niz tematskih ciklusa kroz koje se problemski promišljaju teme i fenomeni koji su oblikovali povijest filma. Repertoarna linija usmjerena je na suvremeni umjetnički, europski i nezavisni film, pri čemu se prednost daje naslovima iz kataloga manjih, nezavisnih distributera, koji svoje mjesto često neće naći na rasporedu multipleksa.

Europa Cinemas mreža je kinoprikazivača čiji su ciljevi pružiti logističku i financijsku pomoć kinima čiji je značajan dio programa posvećen distribuciji europskog filma. Članstvo uključuje više od 1200 kinoprikazivača u 42 zemlje, a financiraju je Europska komisija i francuski Nacionalni filmski centar (CNC). Kino Kinoteka član je Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazvača, a program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba te Hrvatskog audiovizualnog centra.


VIŠE O TEMAMAKino KinotekaEuropa CinemasMaja Jurić Ivoš
Povezano