Annie Ernaux na velikom ekranu u Kinoteci

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 23.11.2022.

0

Foto: Kinoteka

Foto: Kinoteka

Nobelom nagrađena književnica Annie Ernaux tema je sljedećeg izdanja Kontraplana, diskurzivnog programa zagrebačkog kina Kinoteka

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima i temama razgovara iz perspektive srodnih disciplina. Tema sljedećeg izdanja Kontraplana (28.11. u 20:00 sati) je francuska književnica Annie Ernaux, koja je za svoj jedinstveni književni opus ove godine osvojila Nobelovu nagradu za književnost. Ernaux je razvila jedinstven i prepoznatljiv stil na granici autobiografije, esejizma i fikcije. U svojim djelima pruža fascinantan pogled na francusko društvo u drugoj polovici 20. stoljeća provučen kroz prizmu osobnog iskustva, a pritom se na inovativan način bavi pitanjem klasnog i rodnog identiteta, pišući pritom i o autonomiji ženskog tijela, žudnje, rada i obrazovanja. Njezino pismo utjecalo je i na neke od najpopularnijih autora današnjice, kao što su Didier Eribon i Édouard Louis.

O Annie Ernaux, njezinom stlilu i temama, mjestu u suvremenoj književnosti te izazovima prevođenja i adaptacije u drugi medij u Kinoteci će razgovarati Milena Ostojić, prevoditeljica Ernauxina romana Događaj i Eribonova Povratka u Reims (oba u izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta), zatim Marija Ott Franolić, književna kritičarka, teoretičarka i stručnjakinja na temu ženske povijesti i ženskih autobiografskih tekstova, dok će razgovor moderirati književna kritičarka, urednica i esejistica Ana Fazekaš.

U sklopu Kontraplana u Kinoteci ćemo prikazati i recentne filmske adaptacije njezinih radova. Uči razgovora, u ponedjeljak, 28. studenog u 18 sati na rasporedu je Samo strast redateljice Danielle Arbid, adaptacija Ernauxina istoimenog djela u kojem kroz priču o erotskoj vezi s ruskim diplomatom tematizira pitanja ženske žudnje i strasti te njezine reprezentacije u književnosti. Film je izabran u službenu selekciju Filmskog festivala u Cannesu 2020. godine, a sama knjiga – inače prvi prijevod nekog Ernauxina djela na hrvatski – nedavno je reizdana u izdanju kuće Vuković & Runjić te u prijevodu Ele Agotić.
Sljedeći dan, u utorak 29. studenog u 18 sati na rasporedu je Događaj, Zlatnim lavom nagrađeni film Audrey Diwan. Riječ je o izrazito dojmljivu ostvarenju inspiriranom jednim od najpoznatijih djela Annie Ernaux, u kojem kroz potresno iskustvo prekida trudnoće u Francuskoj 1960-ih.pruža fascinantan uvid u represiju nad ženskim tijelom kroz medicinu, pravo i ostale društvene mehanizme. Događaj je nedavno izašao i na hrvatskom jeziku u izdanju Bookse i Multimedijalnog instituta u prijevodu Milene Ostojić.

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka nastao s ciljem da očuva i popularizira angažiranu, kritičku i raspravljačku dimenziju odlaska u kino, ali i da gledatelje potakne da već poznate filmske naslove promisli u kontekstu srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. Dosad su održana izdanja posvećena ulozi arhitekture u Parazitu Bonga Joon-hoa, prikazu suvremene umjetnosti u Kvadratu Rubena Östlunda, ulozi Dine Franka Herberta u znanstvenoj fantastici te značenju Davida Bowieja u popularnoj kulturi i kinematografiji, a neke od snimki dostupne su na YouTube kanalu kina Kinoteka.


VIŠE O TEMAMAKino KinotekaAnnie Ernauxknjiževnostfilmovi
Povezano