Što ovih dana pogledati u Kinoteci? Donosimo program

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 27.02.2023.

0

Osam planina. Foto: Kinoteka

Osam planina. Foto: Kinoteka

Program 'Kum, anatomija klasika' u kinu Kinoteka zatvara glasovita hongkoška trilogija Pakleni poslovi Andrewa Laua i Alana Maka, a među Novitete stižu oskarovski favoriti 'Na zapadu ništa novo'

Program Kum, anatomija klasika zatvara se obveznim štivom za sve filmske sladokusce. Riječ je o trilogiji Pakleni poslovi, akcijskom krimiću redatelja Andrewa Laua i Alana Maka koji su budistički koncept „vječnog pakla“ i tradiciju hongkoškog policijskog filma spojili u jedan od najambicioznijih i najuzbudljivijih filmskih pothvata s početka 21. stoljeća.

Pakleni poslovi priča su o igri mačke i miša dvojice tajnih agenata: policajca Chena infiltriranog u redove mafijaša i kriminalca Laua koji se uvukao u policijske redove. Film krase odlično vođena priča, psihološki kompleksni likovi i sjajni nastupi Andyja Laua i Tonyja Leunga. Spomenimo i to da je uhvatio pozornost Martina Scorsesea, koji ga je preradio u Oscarom nagrađeni film Pokojni.
Drugi i treći dio Paklenih poslova ubrzo slijede, stoga ne propustite pogledati prvi dio ovog izuzetnog filma, koji se prikazuje u restauriranoj inačici.

Uz Paklene poslove, na rasporedu je i Moj rođak Vinny, odlična sudska komedija Jonathana Lynna u kojoj Joe Pesci igra ulogu kojom se odmaknuo od likova agresivnih mafijaša koje su ga proslavile. Film i dalje osvaja izvrsnim scenarijem i nizom duhovitih prizora, a za neke od najuspjelijih zaslužna je Marisa Tomei, koja je za svoj nastup nagrađena Oscarom.

Noviteti: Na zapadu ništa novo

Na repertoar stiže Na zapadu ništa novo, adaptacija glasovitog romana Ericha Marie Remarquea. Smještena za vrijeme Prvog svjetskog rata, to je priča o skupini gimnazijalaca dragovoljaca, čiji idealizam biva naglo skršen dolaskom u rovove. Njemački redatelj Edward Berger ostao je vjeran antiratnom tonu romana, pa spektakularnost akcijskih scena vješto podriva istraživanjem mentalnih i fizičkih posljedica rata. Bergerov film nedavno je trijumfirao na dodjeli Nagrada Britanske filmske akademije, osvojivši sedam BAFTA, uključujući one za film, režiju, scenarij i strani film. Za Oscara se natječe u devet kategorija, uključujući onima za najbolji film, strani film i adaptirani scenarij.

Foto: Kinoteka

Foto: Kinoteka

Na zapadu ništa novo impresivan je film koji treba doživjeti na velikome platnu, uz napomenu da mu je distribucija ograničena te da će se na repertoaru zadržati samo dva tjedna.

Noviteti: Sve u isto vrijeme

Bliži se dodjela 95. dodjela Oscara, pa su među Novitete vraćeni i Sve u isto vrijeme, izvrsna egzistencijalistička komedija Daniela Schenierta i Daniela Kwana, koja se za Oscara natječe u čak 11 kategorija, uključujući onima za najbolji film, režiju, originalni scenarij te čak četiri glumačke uloge. Riječ je o pametnom i dinamičnom spoju komedije apsurda, fantastike, filozofije i akcije, koja će nasmijati, zabaviti i potaknuti na razmišljanje. Glavnu ulogu odigrala je zvijezda hongkoških akcijskih filmova – legendarna Michelle Yeoh, koja je za svoj nastup nominirana za Oscara.

Noviteti: Ususret Oscarima

I ostatak repertoara posvećen je filmovima nominiranima za Oscara. Među kandidatima za najbolji film našla se i odlična crna komedija Duhovi otoka Martina McDongha (devet nominacija), provokativna drama Tár Todda Fielda (šest nominacija) i urnebesna satira Trokut tuge (tri nominacije).

Dojmljiva psihološka drama Kit Darrena Arronofskog donijela je nominacije Brendanu Fraseru u glavnoj i Hong Chau u sporednoj ulozi, dok je Paul Mescal iz Poslije sunca Charlotte Wells nominiran za najboljg glavnog glumca.

Na repertoaru se i dalje prikazuje Osam planina, odlična adaptacija romana Paola Cognettija, epska priču o jednoj sasvim intimnoj temi, te Korzet Marie Kreutzer, vrlo originalan portret austrougarske carice Sisi.


VIŠE O TEMAMAKino Kinotekafilmovi




Povezano