'Kad sam bio hodža' Damira Ovčine: 'Veliki roman velikoga pisca'

Piše: A.A., Zagreb
Objavljeno 24.09.2016.

1

Damir Ovčina

Damir Ovčina

'Kad sam bio hodža' veliki je roman bosanskohercegovačke književnosti, a Damir Ovčina veliki pisac, piše u svojoj Subotnjoj matineji Miljenko Jergović

"'Kad sam bio hodža' veliki je roman one književnosti čiji se veliki romani zovu 'Travnička hronika', 'Prokleta avlija”, 'Derviš i smrt', 'Hodža strah'… To je ona bosanska književnost koja voljom nacija više ne postoji, nego se razlomila u odjelite cjeline, čija odjelitost odgovara naciji i njezinim idealima, ali u koju se spomenuti i nespomenuti romani ne mogu uklopiti. 'Kad sam bio hodža' ne uklapa se. I to mu je najveći kompliment. Damir Ovčina veliki je pisac", piše u svojoj Subotnjoj matineji Miljenko Jergović.

Priča je to o ratnom užasu Grbavice, sarajevskog naselja koje je skoro četiri godine bilo pod kontrolom srpskih vojnih i paravojnih snaga. Roman o "jednoj od najmračnijih priča bosanskog rata", čije najmračnije detalje "Ovčina ispriča na takav način da se čitatelju počnu razdvajati kosti u svakome zglobu, kralješci jedan od drugoga. Bez ijedne riječi viška, one za koju bi se čitatelj uhvatio i spasio, pa pobjegao s Grbavice". Cijeli osvrt Miljenka Jergovića pročitajte ovdje.

Roman "Kad sam bio hodža" dostupan je i online u Buybooku i Superknjižari.

> Više o Damiru OvčiniVIŠE O TEMAMADamir OvčinaBuybookKad sam bio hodžaknjiževnost
Povezano