Jean Shrimpton: Prvi svjetski supermodel i 'mama' mini suknje!

Piše: Flora Wang, London
Objavljeno 08.11.2012.

23

Jean Shrimpton na naslovnici Harper's Bazaara | 1965.

Legendarna Engleskinja Jean Shrimpton jučer je proslavila svoj 70. rođendan

Jean Shrimpton na naslovnici Harper's Bazaara | 1965.

Manekenska legenda Jean Shrimpton, koju mnogi smatraju jednom od prvih pravih svjetskih supermodela, jučer je proslavila svoj 70. rođendan! Pionirka modelinga nikada nije bila oduševljena etiketama koje joj mediji prišivaju. "Nikada zapravo ni nisam voljela pozirati. Sasvim slučajno sam dobra u tome", izjavila je u prošlogidišnjem intervjuu za britanski Guardian.

Popularizirala je mini suknju

Ova 177 cm visoka engleska brineta bila je ikona Swinging Sixtiesa, idol nezaboravne Twiggy te inspiracija brojnim zanimljivim likovima iz svijeta mode, glazbe i filma. Njezine fotografije s potpisom najvećih majstora 20. stoljeća, kao što su Richard Avedon, Melvin Sokolsky i David Bailey, spadaju u samu antologiju modne fotografije.

Utjecala je i na trendove! Među prvima je hrabro popularizirala revolucionarnu, nekad nezamislivu, a danas neizbježnu mini suknju. Senzacionalno se 1965. godine u Melbourneu, u Australiji, pojavila u minijaturnoj kreaciji, a sve ostalo je povijest.

Pokorila je naslovnice svih značajnijih magazina, od Voguea, Harper's Bazaara, Vanity Faira Glamoura, Ellea i Ladies' Home Journala do Newsweeka i Timea, a ostvarila je i jednu od glavnih uloga u filmu Privilege Petera Watkinsa.


VIŠE O TEMAMAJean Shrimptonsupermodelimanekenstvomini suknjaPeter WatkinsSwinging SixtiesRichard AvedonMelvin SokolskyDavid Bailey
Povezano