Dosad neviđene fotke Beatlesa u bečkom WestLichtu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 02.06.2023.

0

Beatlesi ispred glazbenog studija © Linda McCartney

Beatlesi ispred glazbenog studija © Linda McCartney

Bečki WestLicht odnedavna izlaže fotografije legendarne liverpulske četvorke. Galerija dokumentira kako je moć slika uopće omogućila fenomen Beatlesa.

S tridesetak hitova na vrhovima glazbenih top ljestvica i s preko milijardu prodanih nosača zvuka, Beatlesi i dan-danas slove kao najuspješnija glazbena skupina svih vremena. Utjecali su na glazbu, modu i duh vremena 60-ih godina prošlog stoljeća. Promijenili su društvo, a masovni fenomen kulture mladih ne bi ni postojao da nije bilo slavne četvorke.

Svjetskoj slavi Beatlesa i njihovom utjecaju na pop-kulturu pridonijeli su i fotografi koji su ovjekovječili svaki trenutak njihova glazbenog putovanja. Slike Beatlesa, reproducirane milijardu puta na omotima ploča, naslovnicama časopisa, plakatima i posterima, kartama s autogramima i sličicama u žvakaćim gumama stvorile su beatlemaniju, ali i prožele samu glazbu. Oblikovale su svjetonazor jedne čitave generacije.

Izložbom "All You Need Is Love" bečka galerija WestLicht preko otprilike 120 fotografija ispituje najrazličitije pristupe kojima se poticao dotada jedinstven kult zvijezda. Fotografsko putovanje kroz vrijeme od dosad neobjavljene reportaže Petera Brüchmanna o turneji u Njemačkoj preko psihodeličnih pop-art postera Richarda Avedona do dosad neviđenih snimki s legendarnog snimanja za omot albuma „Abbey Road“ jasno pokazuje vanjsku i unutarnju preobrazbu Beatlesa. Gotovo familijarne snimke samih početaka skupine u Liverpoolu Maxa Schelera stoje u oprečnosti s portretima iz objektiva Linde McCartney na kojima se već 1967. prepoznaje otuđenje među članovima benda.

Ringo Starr © Richard Avedon

Ringo Starr © Richard Avedon

Izložbu zaokružuju privatne fotografije obožavatelja iz jedinog posjeta benda Austriji, originalni časopisi i rijetki omoti ploča. Tijekom izložbe posjetitelji će moći čuti i najveće hitove, a čak će i najveći fanovi moći saznati nešto novo o svojoj omiljenoj skupini.

Snimanje filma Help u Austriji © nepoznati autor

Snimanje filma Help u Austriji © nepoznati autor

Izložba je otvorena 26. svibnja , a može se pogledati do 6. kolovoza 2023.


VIŠE O TEMAMAThe BeatlesWestLichtizložbe fotografijaRichard AvedonRingo Starr
Povezano