Finska autorica Katri Lipson gostuje u Zagrebu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 28.10.2021.

0

Foto: Steve Lipson

Foto: Steve Lipson

Sladoledar, roman finske autorice Katri Lipson za koji je osvojila Europsku nagradu za književnost 2013., zaigrana je i šarmantna priča koja se uglavnom odvija u Čehoslovačkoj

Finska autorica Katri Lipson gostuje u Zagrebu u petak, 5. studenoga s početkom u 18:00 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Uz autoricu, na predstavljanju knjige Sladoledar sudjelovat će književna kritičarka Marija Ott Franolić i moderatorica Ana Fazekaš.
Sladoledar, roman finske autorice Katri Lipson za koji je osvojila Europsku nagradu za književnost 2013., zaigrana je i šarmantna priča koja se uglavnom odvija u Čehoslovačkoj 1940-ih i 1950-ih, ali se proteže i do naših dana. Dvije godine nakon završetka Drugog svjetskog rata filmska ekipa snima film. Redatelj želi raditi bez scenarija, a film se snima kronološkim redom, tako da glumci ne mogu ni naslutiti sudbinu svojega lika.
Glumci istodobno izmišljaju i žive život svojih likova – ali može li život tih izmišljenih likova postati stvarniji i od same stvarnosti? U čemu je, uostalom, razlika između stvarnih i izmišljenih odnosno fikcionalnih iskustava?

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

Događaji su usredotočeni na muškarca i ženu s lažnim osobnim dokumentima. Iako se ne poznaju, njih se dvoje pristaju vjenčati i pronaći neko sigurno utočište na selu. Strah i želja, slabost i snaga u njihovoj priči idu ruku pod ruku. Kada glumci počnu shvaćati improvizirani život likova koje glume, ti glavni junaci počnu živjeti svoj život. Kako se zamagljuju granice između fikcije i stvarnosti, Tajna policija postaje uvjerena kako je režiser u posjedu informacije koja bi mogla ugroziti nacionalnu sigurnost.

Katri Lipson, rođena 1965. godine u Helsinkiju, finska je spisateljica. Studirala je medicinu na Sveučilištu Uppsala u Švedskoj, gdje je diplomirala 1993. godine. Od tada radi kao liječnica u Švedskoj, Skandinaviji i Africi. Piše od djetinjstva, uglavnom bajke, kratke priče, pjesme, drame i romane. Njezin debitantski roman Kozmonaut (Kosmonautti, 2008.) uvršten je u uži izbor za uglednu nagradu Finlandia 2008. godine i iste godine osvojio je nagradu Helsingin Sanomat za najbolji debitantski roman. Njezin drugi roman, Sladoledar (Jäätelökauppias, 2012.) 2013. godine osvojio je nagradu Europske unije za književnost. Autorica je još dva romana: Detroit (2016.) i Najtužnija igra (Kaikkein haikein leikki, 2019). S obitelji živi u Finskoj.

VIŠE O TEMAMAKatri LipsonNaklada Ljevakknjiževnost
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se