5 namirnica od kojih biste trebali odustati nakon 30-e

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 09.09.2020.

0

Ilustracija. Foto: Calzedonia

Ilustracija. Foto: Calzedonia

S godinama se u tijelu događaju promjene koje zahtijevaju reviziju mnogih navika, uključujući one prehrambene

Svi znate kako je pravilna prehrana izrazito važna, no potrebno je znati i da, što ste stariji, neke bi namirnice zaista trebalo prestati konzumirati. Nutricionisti su sastavili popis od 5 namirnica koje treba izbjegavati nakon 30 godina, a posebno to trebaju raditi žene.
Na vrhu je šećer koji izaziva upale u tijelu i oštećuje kolagen i elastinska vlakna koja su odgovorna za mladoliku i zdravu kožu. Štoviše, odustajanje od čistog šećera neće riješiti problem, jer mnogi proizvodi sadrže "skriveni" šećer, čiju količinu također morate regulirati.
Nakon toga slijede razni umjetni začini i umaci, a stručnjaci preporučuju da ih zamijenite prirodnim začinima i domaćim umacima.

Djevojkama starijim od 30 godina (a i onim mlađima) savjetuje se da se odreknu tjestenine niske kvalitete.

Iz prehrane biste trebali prekrižiti peciva i bijeli kruh koji sadrže velike količine šećera i glukoze, što može poremetiti tjelesnu proizvodnju kolagena i mnogih bjelančevina. Dajte prednost kruhu od cjelovitih žitarica i zdravim slatkišima.

Suprotno svim mitovima o blagodatima dijetalnih napitaka, stručnjaci ne savjetuju djevojkama starijim od 30 godina da ih uzimaju: štetne tvari u njihovom sastavu imaju negativan učinak na hormone štitnjače.

VIŠE O TEMAMAzdrava prehranaumjetni začiniumaci
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se