Zagorje uživalo na pjenušavom doručku kod Kote

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 26.05.2022.

0

Fotografije: Julio Frangen

Fotografije: Julio Frangen

Vinarija Kota proteklog je vikenda ugostila ljubitelje pjenušavih vina i prijatelje vinare na 3. pjenušavom zagorskom doručku

Proteklog vikenda održao se treći Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu u modernoj vinariji Kota, u Zlataru, uz podršku Grada Zlatara, TZ Grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb.
Na doručku su se predstavila vinarije Vuglec, Petrač, Bolfan, Kopjar, uz domaćina - vinariju Kota. Za doručak su bili posluženi lokalni proizvodi među kojima se ističu sirevi i mliječni proizvodi Veronika, u čašama su se pjenušali vrhunski zagorski mjehurići, a cjelokupni dojam jutarnjega »tuluma« podigla je glazbena pratnja DJ-a Williama Collinsa. Zalogaje je spremio kuhar Marko Matei, pa su se, uz tradicionalni zagorski sir&vrhnje i bogate plate sireva (zagorski škripavac, mladi sir, Desinčanec, zagorski svježi sir, vinogradarski slani sir, vinogradarski dimljeni) i nezaobilazne jagode, mogli kušati i moderni zalogaji poput tramezzina i roast beefa, skute s medom i orahom. Iznenađenje pri kraju doručka bio je rižoto od sira, pjenušca i jabuke koji je lijepo pratio svježe pjenušce.Za desert se pobrinuo stalni partner zagorskih pjenušavih doručaka  - zagorski restoran »Rosetina« donijevši domaću zlevanku i pitu od sira.
Vinarija Kota, domaćin doručka, predstavila je svojih 5 suhih pjenušaca s imenima kotã (nadmorskih visina) na kojima rastu određene sorte od kojih se pjenušac radi (267, 255, 235, 213, 325); vinarija Vuglec predstavila je suhe bijele pjenušce Vuglec i Baronial, ružičastu Rozaliu i  slatku Jasminku koju Vugleci rade u suradnji s vinarijom Bodren; Bolfan je donio svoja dva Centuriona, zlatni i srebrni, Petrač, svoja dva Bregha, bijeli i ružičasti te vinarija Kopjar tri nova pjenušava vina, bijeli Blanc de blancs do chardonnaya, Rosé od crnog pinota i slatki od muškata žutog.

Fotografije: Julio Frangen

Fotografije: Julio Frangen

Kao i na prijašnjim doručcima, posebno zanimljiv dio programa bilo je predstavljanje jednog novog, mirnoga vina svake vinarije – »En primeur Zagorje«. Na taj način vinarije predstavljaju vino koje je tek izašlo ili će izaći na tržište. Kota je predstavio svoj novi Chardonnay sur lie 2020, Vuglec i Bolfan svoje nove sauvignone 2021, Kopjar mirni rose 2021 a vinarija Petrač novu Enigmu 2019, pravi bordoški cuvée od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, koji će tek izaći pred vinoljupce za nekoliko mjeseci. Iako idealno za bijele sorte, osobito za sauvignone koje vinari sami jako vole, zbog svježine i aromatike, Zagorje se ističe sve više i crnim vinima, čemu pogoduje i globalno zatopljenje, a u tome svakako prednjači upravo vinarija Petrač sa svojim bordoškim stilom i sortama.

Fotografije: Julio Frangen

Fotografije: Julio Frangen

Ako niste stigli na ovaj pjenušavi zagorski doručak, organizatori najavljuju sljedeći već 12. lipnja na Plešivici u vinariji Braje. Dotada, možete pratiti i druge događaje TZ Krapinsko zagorske županije, koja tijelom ljeta organizira druženja u vinarijama pod nazivnom »Vina s ugledom, vinarije s pogledom«. Program se može pratiti na stanicama turističke zajednice gdje možete rezervirajte jošjednu sunčanu subotu – za naše lijepo  »Zagorje zelene«.

VIŠE O TEMAMAVinarija KotaZagorje
Povezano