Spoj vina, umjetnosti i povijesti u Vinariji Kota

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 02.07.2023.

0

Foto: Vinarija Kota

Foto: Vinarija Kota

Popović svojim djelima izaziva na razmišljanje, potiče um i maštu, izaziva na raspravu, s dodirom nadrealnog i nadnaravnog, od studentskih dana i rada s velikanima svjetske scene nadrealne umjetnosti

Prošlog tjedna, u neodvojivom spoju vina, umjetnosti, povijesti, mita i religijskog propitivanja, razgovaralo se s umjetnikom Dimitrijem Popovićevim u Vinariji Kota, vinariji smještenoj na zagorskim brežuljcima, čiji vlasnik, Tihomir Kota godinama stvara, ispituje, istražuje i hrani naša osjetila vrhunskim pjenušcima i vinima.

U razgovoru s Popovićem, čije se stvaranje događanja više od pola stoljeća i koji je kroz svoja djela, bilo književna, bilo ona likovna, sakralne i svjetovne tematike, ovim temama posvetio godine kontemplacije i razrade, uživali su birani uzvanici, prijatelji umjetnosti i vina.

Popović svojim djelima izaziva na razmišljanje, potiče um i maštu, izaziva na raspravu, s dodirom nadrealnog i nadnaravnog, od studentskih dana i rada s velikanima svjetske scene nadrealne umjetnosti. I danas još uvijek stvara i piše jednakim mladenačkim žarom i znatiželjom te obrađuje uvijek aktualna pitanja smisla postojanja i uloge smrti, prožimajući kroz djela simboliku, religiju i aktualna društvena poimanja. Erotika i krv, jednako su prisutni kao i svetost, bez obzira da li je tematika djela sakralna ili svjetovna i da li je izražena slikom ili riječi.

Vinarija Kota

Vinarija Kota

Jer, jedno iz drugoga proizlazi. Kao što riječ potiče na sliku, tako i slika stvara riječ…

Koncept eventa i sam višesatni razgovor, vodila je Andrea Perkov, ljubiteljica umjetnosti i vina, prijateljica umjetnika i vinara, koja je pritom povela publika u antiku, otkrila mitove Bogova i Ljudi, i one i onih koje umjetnika fasciniraju kroz čitavo stvaralačko razdoblje, žene... od Marije iz Magdale, Salome, Judite. Svaka je od njih imala neodvojivu poveznicu s vinom, svaka je ostavila neizbrisiv trag u povijesti.

Tihomir Kota, Iva Tuđa, Andrea Perkov i Dimitrije Popović

Tihomir Kota, Iva Tuđa, Andrea Perkov i Dimitrije Popović

Čuli smo razmišljanja nekih filozofa, od Nietzschea do Hamvaša, koji su vinu posvetili misli i djela, u zalasku sunca uživali u pjenušcima jednako tako interesantnih imena, mirisa i boja, okusa i mjehura.

Tihomir i Irena Kota, Andrea Perkov i Dimitrije Popović

Tihomir i Irena Kota, Andrea Perkov i Dimitrije Popović

Vinarija Kota, u Zlataru u Zagorju obrađuje vinograde chardonnaya i sauvignon blanca te se zbog volumena proizvodnje, ali i vrlo individualiziranog pristupa klijentu naziva "boutique" vinarija.

Tihomir Kota, po struci inženjer strojarstva svoju primarnu viziju kontinuirano i predano održava, kako kroz samo vino, tako i kroz razna događanja u samoj vinariji poput ovoga.

Andrea Perkov

Andrea Perkov

"Vino je tekuća ljubav, dragi kamen je kristalizirana ljubav, žena je živo biće ljubavi. Ako tome dodam cvijeće i glazbu, tada ljubav treperi u bojama, pjeva i živi. Mogu je pojesti i popiti", napisao je Bella Hamvaš u Filozofiji vina, a prisutni na događanju su je upravo tako i doživjeli i upravo je živa, treptava i tekuća ljubav spojila Popovića, Kotu i Perkov da stvore i daruju nam ovaj neponovljivi doživljaj.


VIŠE O TEMAMAVinarija KotaTihomir Kota
Povezano