Vintage moda u srcu Zagreba od 5. do 19. rujna

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.08.2015.

0

Vintage Zagreb festival

Vintage Zagreb festival

Tijekom festivala održavat će se i modne revije na kojima će se hrvatski dizajneri predstaviti kreacije inspirirane modom 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća

Od 5. do 19. rujna, u samom srcu Zagreba, u Cesarčevoj ulici, odvijat će se prvo izdanje Vintage Zagreb festivala, jedinstvenog spoja kulture 1940-ih, 50-ih i 60-ih, razdoblja bogatog odličnom glazbom, modom, filmom, umjetnošću, plesom i dizajnom.  Zagrebački je to odgovor na veliki broj sličnih festivala koji su posljednjih godina pokrenuti diljem Europe pa i svijeta.

"Sredinom prošlog stoljeća stil je bio jako važan, kako u modnom smislu, tako i u glazbenom i filmskom. Vintage festival predstavit će čitav niz umjetnika koji njeguju stilove tog razdoblja i retro kulturu, a svi zajedno će pokušati dočarati posjetiteljima što je to toliko privlačno u 40-im, 50-im i 60-im godinama", otkrio je idejni začetnik festivala Tomo Ricov te dodao kako će posjetitelji moći uživati u pravom malom vintage vremeoplovu kojih će ih vratiti u vrijeme stila.

Tako će svi zainteresirani moći vidjeti izložbe starih automobila i motora, kao i ručno izrađene bicikle iz SentiMental Bikesa. Bit će organizirana i prodaja starih gramofonskih ploča, a posjetitelji će moći sudjelovati i u plesnim radionicama poznate zagrebačke ekipe Back to Swing te pohađati tečajeve šminkanja i izrade frizura.

U ponudi će biti i usluge retro brijačnice čiji će brijači, tijekom festivala, dočarati stari zagrebački zanat brijanja koji je, nažalost, već pomalo i zaboravljen. Tijekom festivala održavat će se i modne revije na kojima će se hrvatski dizajneri predstaviti kreacije inspirirane modom 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, a na festivalu će se moći razgledati, kao i kupiti i originalni retro namještaj.  Za glazbeni dio Vintage festivala angažirani su najbolji domaći retro bendovi i DJ-evi među kojima su B and the Bops, Swingersi, DJ Gogo, DJ Robert Mareković, DJ Bronco te Johnny and his Rockin' Tunes, a posjetitelji se mogu zabaviti i na hula hoop natjecanju, slikati se u photo boothu ili pak isprobati razne delicije u gastro kutku.

Ideju da centar Zagreba u rujnu dobije retro 'štih' rado su dočekali i u Turističkoj zajednici grada Zagreba, koja je dala svoju potporu festivalu. "Zagreb svakako treba više ovakvih manifestacija u svom kalendaru događanja jer su ona posebno zanimljiva turistima, kojih velik broj upravo u rujnu posjećuje naš glavni grad", istaknula je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.  Sve u svemu, posjetitelje Vintage Zagreb festivala očekuje bogat program i razne zanimljivosti iz svijeta vintage kulture što će razveseliti ne samo ljubitelje retra nego i one koji će, posebno nakon ovog festivala, to tek postati.


VIŠE O TEMAMAvintage modasedamdeseteTomo RicovVintage Zagreb festivalMartina Bienenfeld
Povezano