Vanda Winter: Bitnija sam si od trendova

Piše: Tea Jurišić, Zagreb
Objavljeno 12.09.2014.

171

Vanda Winter | Foto: Šime Eškinja

Vanda Winter | Foto: Šime Eškinja

Glumica i pjevačica Vanda Winter (30) u intervjuu za CroModu otkriva svoje modne i beauty tajne, glazbene uzore i izvore inspiracije

CroModa: Vanda, godinama si na glazbenoj sceni, kakva su ti sjećanja na vlastite početke i tko ti je najviše u njima pomogao?
Vanda Winter: Kad pogledam unatrag, čini mi se da je 12 godina proteklo u hipu. Počela sam relativno rano, popevši se na glazbenu scenu doslovno iz školske klupe, no mislim da se otad sve posložilo baš onako kako je trebalo. Budući da sam u startu raspolagala samo sa svojim talentom i mladenačkom smjelošću, zahvalna sam da sam u moru raznih ljudi koje sam sretala, naišla i na one koji su me na ispravan način prihvatili i usmjerili naprijed.

Hrvatice često griješe ignorirajući svoje proporcije. Na ulici je to najvidljivije na primjerima potpuno krivo odabranog kroja traperica ili preuske odjeće koja, umjesto da istakne, zapravo nagrdi figuru.

Karijeru si uspjela izgraditi bez skandala, što u Hrvatskoj i nije baš česta pojava. Koliko je to zapravo teško?

– Ne znam. To je u kontekstu javnog zanimanja stvar individualnog odabira, a istovremeno opet totalno izvan naše kontrole. Pretpostavljam da ipak dosta ovisi o tome gdje si sam odrediš fokus. Kod mene se on definitivno ne nalazi na pozornosti pod svaku cijenu. Prirodno mi je i normalno da se prema svojoj intimi odnosim diskretno. Nastojim paziti da sama ne dajem povoda da me se javno prezentira van okvira mog rada, a ne dam se baš 'uloviti' ni na povremene pokušaje da me se isprovocira 'nesportskim' komentarima ili tvrdnjama na moj račun. Tada radije odšutim i pustim da umjesto mene odgovaraju moji rezultati. Vjerujem da je to dostojanstveniji put.

Kakvu glazbu najčešće slušaš?

– Sve za što mislim da je dobro, i tu ne razlikujem žanrove. U mom autu izbor je šarolik: od Florence and The Machinea, One Republica, Deusa, Arctic Monkeysa, Black Keysa, Daft Punka, Jamie Woona i Zero 7, pa do Tinariwena i Indile.
 
Vanda Winter | Foto: Šime Eškinja

Vanda Winter | Foto: Šime Eškinja

Kakva si kada je moda u pitanju? Kako bi opisala svoj stil?

– Ženstvena kombinacija trenda i klasike. Privatno sam, uz to, puno ležernija nego što se možda vidi kroz medijski "filter". 

Privatno si, dakle, drugačija u odnosu na ono što viđamo na tvojim koncertima?

– Dosta sam drugačija. Privatno mi nije cilj u svakoj prigodi privlačiti pozornost, ili se opterećivati time da stalno budem tip-top. No, kad su u pitanju nastupi ili javna pojavljivanja, onda si fino 'iskonzumiram' tu mogućnost i baš u tome uživam. Tada se s veseljem posvećujem svom izgledu, dok privatno često hodam potpuno nenašminkana, sportski odjevena, bez frizure... Odmaram se. Poanta je u tome da po potrebi mogu i jedno i drugo.

Tko su tvoji najdraži modni dizajneri? Nalaze li se u tvome ormaru njihove kreacije i možeš li izdvojiti koje su ti najdraže?

– Obožavam eNVy room! Surađujem s njima već 11 godina, a ovog sam proljeća postala i zaštitno lice njihove kolekcije. I da, ormar mi vrvi njihovim stvarima, koje su mi ujedno među najdražim odjevnim komadima.

Vanda obožava eNVy room | Foto: Šime Eškinja

Vanda obožava eNVy room | Foto: Šime Eškinja

Omiljeni parfem?

– Za ljeto biram Guerlainovu Aqua Allegoriu na bazi grejpa i limuna.

U čemu pronalaziš inspiraciju?

– U svemu. U životu, u ljudima, u prirodi, u ljubavi, u veselju i u tuzi.. U sebi i drugima.

Koliko si najviše izdvojila za neki odjevni predmet, i o kojem se predmetu radi?

– Nemam pojma. Vjerojatno su to bili bolji kaput, torba ili čizme. Iznose ne pamtim, ali zato pamtim brendove koji mi traju.

Koji su tvoji najdraži make-up proizvodi?

– Savršena Guerlainova BB krema, Guerlain rumenilo Madame Rougit i njihov žarko crveni tekući mat ruž.

Tko su po tvom mišljenju Hrvatice sa dobrim modnim stilom?
 
– Uvijek volim vidjeti modne odabire Jelene Veljače i zaigrane kombinacije kakve nosi Petra Kurtela. Zapravo, super mi je kad se na ženama vidi strast prema onome što nose.

U čemu si sama sebi najprivlačnija?

– Neobično mi je sama o sebi govoriti u kategoriji privlačnosti, ali ću reći da se dobro, udobno i oku ugodno njčešće osjećam u jednostavnim kombinacijama koje suprotstavljaju tipično muške i ženske komade.

Vanda: 'Uvijek volim vidjeti modne odabire Jelene Veljače'

Vanda: 'Uvijek volim vidjeti modne odabire Jelene Veljače'

Koji trend nikada ne bi nosila?

– Onaj koji mi ne stoji. Ja sam si bitnija od trenda!

Gdje Hrvatice po tebi najviše griješe kod odijevanja?

– Griješe kad se uniformiraju, kada ne poznaju i ne poštuju vlastitu tjelesnu građu, ignoriraju svoje proporcije... Na ulici je to najvidljivije na primjerima potpuno krivo odabranog kroja traperica ili preuske odjeće koja, umjesto da istakne, zapravo nagrdi figuru.

Imaš li glazbene uzore?

– Sve glazbenike i glazbenice koji rade dobru, sadržajnu glazbu. Često zaboravljamo da je utjecaj glazbe na nas toliki da nas ona može opustiti, razvedriti, rastužiti, jednako kao i obrazovati u životnom smislu. Zato ju ne treba uzimati paušalno.

Omiljena knjiga?

– Obožavam Khaleda Hosseinija i cijenim ruske realiste. Za razbibrigu uživam u fantasy literaturi.

Imaš li neke neispunjene želje i snove i kavi su ti daljnji planovi?

– Želje i snove uvijek brižno njegujem u svojoj mašti, ali ih se ne držim grčevito. Koliko sam s jedne strane organizirana, ambiciozna i racionalna, toliko s druge strane znam puštati i da život bude 'pametniji' od mene i mojih zacrtanih planova.

VIŠE O TEMAMAVanda Winter
Povezano


Još iz rubrike Interview

Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se