Uzbudljivi koncerti u studenom razbili su monotoniju jeseni

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 10.12.2019.

0

Koncert Ólafura Arnaldsa u Tvornici. Foto: CroModa

Koncert Ólafura Arnaldsa u Tvornici. Foto: CroModa

Zagrebačka glazbena jesen je donekle razočarala, ali druga polovica studenog definitivno je isprala gorak okus u ustima

Bogato glazbeno ljeto je i ove sezone natjeralo najveće party životinje u nama da odmore koji tjedan dok se ne zahukta jesenska sezona koncerata i inih povezanih događaja. Ipak, već je početkom rujna bilo poprilično jasno da od tradicionalno bogatih zagrebačkih jesensko-zimskih radosti ovaj puta neće biti ništa.
Nemojmo se zavaravati, Zagreb vrvi svakojakim zanimljivim događajima no kad je u pitanju neka glazbena „kužerska spika“, ovogodišnja jesen je uvelike pobacila.
Uz tek pokoje gostovanje vrijedno spomena (primjerice The Chemical Brothers u Domu sportova, koje smo mi pak zamijenili s nešto opakijim Perturbatorom u Ljubljani), sve do druge polovice studenog gotovo da i nije bilo nečeg što bi napalilo osjetila sluha autora ovog teksta. Srećom, pred sami službeni početak Adventa Zagreb je svjedočio mini rafalnoj paljbi upravo u tom glazbeno-koncertnom smislu. Pa krenimo redom…

Ólafur Arnalds, Tvornica kulture, 21.11.


Nekoć tvrdokorni metalac, a danas skladatelj, povodom svojeg zadnjeg albuma u Zagrebu je zaokružio turneju od 140 koncerata te svim prisutnima priredio nesvakidašnju audio-vizualnu isporučevinu. Na sjedećem nastupu, kakvi su sami po sebi u Tvornici relativna rijetkost, ovaj Islanđanin je prezentirao nešto što bi se u smislu žanrovskog opredjeljenja moglo svrstati u razne ladice, ali neosporno je da srž njegovog zvučnog zapisa leži u klasičnoj glazbi baziranoj na klaviru i pijaninu, a što je pak dodatno podebljano s efektnom elektronskom matricom.

Malo depresije, malo zena, ali i utjecaja glazbenika poput Jean-Michel Jarrea - sve je to prisutno u kompozicijama ovog mladog gospodina. Osjetno manja prisutnost mobitela u zraku svakako je doprinijela atmosfera pa ovaj glazbeni složenac usred radnog tjedna nije mogao bolje proći.

15. Pozitivan koncert, Dom sportova, 22.-24.11.


Svojevrstan mini festival koji se održavao za redom čitavih petnaest godina pod dirigentskom palicom udruge HUHIV i promotorske agencije LAA, a sve na valu promicanja borbe protiv HIV-a, došao je svom kraju. Kako se društvene vrijednosti kroz vrijeme mijenjaju, a trendovi dolaze i odlaze, tako i na području zdravstva vrijede neki posve drugi postulati no što je to bilo početkom 2000.-tih. Ako k tome pridodamo sve čari nepredvidive glazbene industrije (kao i uloge financijskih sponzora) i više je no jasno da je sad već kultni „Pozitivan koncert“ morao doći svome kraju. Općenarodno veselje završilo je velikim praskom drugu večer festivala kroz koju su dominirala klasična imena poput Dubioze Kolektiv i Krankšvestera. Iako navedeni izvođači ne spadaju u domenu „kužerske“ glazbe, bilo bi posve neopravdano spomenuti Pozitivan koncert kao jedan od najdugovječnijih dvoranskih derneka u Hrvata pa mu ovom prilikom valja dati i više no zasluženo posljednje pomazanje, unatoč jeftinim političkim parolama Dubioze kolektiv.

Acid Arab, Tvornica kulture, 29.11.

Reklo bi se - šećer na kraju! Iako se radilo o posve kratkom live (ne DJ!) nastupu u trajanju od svega sat vremena, ovi francuski eksperimentatori su kvalitetno napunili veliki pogon Tvornice kulture (umjesto prvotno najavljenog malog pogona) te održali sjajnu i uzbudljivu prezentaciju nečeg što bi na momente neuopćenom padobrancu moglo lako djelovati kao tvrdokoran turbofolk party na kojem poželite dizati ruke visoko u zrak i podrobiti što više staklenih čaša.
Ovaj životopisan opis zanimljivog miksa (acid) house glazbe i tradicionalnih arapskih melosa čini Acid Arab jednim od najegzotičnijih actova koje sam imao prilike gledati u lokalnoj Tvornici. Ako mislite da se radi o nespojivim elementima slobodno razmislite opet te za početak pogledajte neki od video uradaka na Youtube kanalu ove francuske družbe. Činjenica da trio koji čini jezgru Acid Araba dolazi iz Francuske možda govori i sama za sebe, tim više ako uzmemo u obzir potentnost francuske electro scene. Sjajno!

VIŠE O TEMAMAOlafur Arnaldskoncerti u ZagrebuTvornica kultureAcid ArabPozitivan koncert
Povezano