CroModa u Ljubljani: Gledali smo izvrsni synthwave sastav Perturbator

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 04.11.2019.

0

Perturbator u Ljubljani. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Perturbator u Ljubljani. Foto: Srečko Zajec, CroModa

Pogledali smo koncert u kultnoj ljubljanskoj dvorani 'Kino Šiška' i uvjerili se da retro zvuk osamdesetih nikad nije bio popularniji

Upravo završena jednomjesečna europska turneja za francuski Perturbator dokazala je da revitalizacija zvuka iz osamdesetih nikad nije bila življa i dinamičnija.

James Kent (rođen 1993. godine!), poznatiji kao mastermind koji stoji iza ovog francuskog projekta zajahao je onu struju francuske electro škole koja nerijetko koketira s fanovima iz alternativnijeg rock/metal miljea, a što i ne čudi budući da je još 2014. potpisao izdavanje tada aktualnog “Dangerous Days” albuma za sada već kultni finski Blood Music (izdali najveći metal box set u povijest za norveški Emepror). Dotična finska izdavačka kuća je nedavnim poslovnim zaokretom zakoračila u posve druge vode industrije zabave, međutim upravo su zajedničkim naporima Perturbator i Blood Music torpedirali album “The Uncanny Valley” na Billboard ljestvicu ne tako davne 2016.

U iščekivanju novog pravog albuma (ako zanemarimo izdavanje solidnog broja EP-jeva i sličnih kraćih formata) Perturbator je od početka listopada pa sve do početka studenog uspješno marširao Europom i uspješno održao na desetine koncerata od kojih je šačici zainteresiranih Hrvata posebice bio zanimljiv nastup u susjednoj Ljubljani, točnije ponajboljem koncertnom prostoru “regiona”, Kino Šiški. Za razliku od pomalo pomodarskog spektakla The Chemical Brothersa u Domu sportova koji se održavao na isti dan (nemojte me krivo shvatiti, vjerujem da je show bio odličan), ljubljanski koncert je suštinski ipak bio nešto slađi slatkiš, prije svega zbog egzotičnosti koju žanr kakav Perturbator zastupa na ovim prostorima nema gotovo pa nikakvu prođu.

Od izlaska kino hita “Drive” 2011. i spektakluarnog pratećeg soundtracka pa do mainstream popularizacije francuskih glazbenih imena kao što su Justice, Kavinsky i ostatka škvadre okupljene oko Ed Banger Recordsa (pa ako baš hoćete i jednog Daft Punka), bilo je zanimljivo promatrati kako i kudikamo mračniji, heavy oriented glazbenici (James je svoju glazbenu karijeru započeo u black metal vodama) polako počinju dobivati svoj dio zasluženog kolača. Perturbator je u svega nekoliko godina postao masivna nezaustavljiva sila koja već sad ima odlične produkcijske standarde te prateću live postavu te trenutačno prolazi kroz učinkovitu tranziciju iz undergrounda voda u punokrvni mainstream. Ako je suditi po koncertu u Ljubljani ili pak nekim većim festivalskim izdanjima, 2020. će za ovaj electro projekt biti i više no plodonosna.

Ne preostaje drugo no topla srca preporučiti odlazak na neku od nadolazećih turneja, a kojih će zasigurno biti paralelno s objavljivanjem novog albuma.


VIŠE O TEMAMAPerturbatorkoncerti u LjubljaniKino Šiška
Povezano