Gledali smo (i fotkali) Laibach u Kinu Šiška u Ljubljani

Piše: Srečko Zajec, Zagreb
Objavljeno 01.02.2024.

0

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Svjedočili smo nastupu kultnog slovenskog sastava Laibach u ljubljanskom Kinu Šiška - na njihovom završnom dijelu turneje 'Love Is Still Alive'

Nedugo nakon listopadskog nastupa u zagrebačkom Lisinskom na kojem je predstavljen unikatan program naziva "Alamut", Laibach je odradio zadnju turu nastupa u sklopu jednog podosta modernijeg koncepta zvanog "Love Is Still Alive". Uz domaću Rijeku, nekoliko datuma je pokrilo uglavnom slovenske gradove i to nakon što je na jesen/zimu u sezoni 2022/2023. odrađen prvi dio, a zatim kroz proljeće i jesen 2023. drugi dio istoimenog, a pokazalo se i iznimno popularnog programa.

Foto: Srečko Zajec / CroModa

Foto: Srečko Zajec / CroModa

Iako smo svjedočili prošlogodišnjim proljetnim koncertima u Zagrebu i Ljubljani, bilo je gotovo neizbježno posjetiti samu završnicu ovog serijala i to ponovno u ponajboljoj regionalnoj dvorani - ljubljanskoj Kino Šiški. Navedeni nastup nije bio samo demonstracija glazbene virtuoznosti, već i klasični 'laibachovski' vizualni spektakl.

Foto: Srečko Zajec / CroModa

Foto: Srečko Zajec / CroModa

Scenski dizajn, koji je uključivao naprednu svjetlosnu igru i video projekcije, bio je usko usklađen s temama pjesama, dodajući dodatnu dubinu i dimenziju cjelokupnom iskustvu. Posebno je bilo impresivno vidjeti kako su starije pjesme reinterpretirane u novom kontekstu, demonstrirajući Laibachovu sposobnost da svoj rad stalno obnavljaju i prilagođavaju suvremenim vremenima.

Foto: Srečko Zajec / CroModa

Foto: Srečko Zajec / CroModa

Osim svježeg materijala po kojem je turneja i nazvana, Laibach je na ovim koncertima u drugom dijelu nastupa obično predstavljao i izabrane pjesme s nedavno objavljenih albuma, prije svega teatralnog projekta „Wir sind das Volk“, kao i izdanja „Sketches of the Red Districts“. Publici su pruženi uvidi u nadolazeće projekte, kao i selekciju Laibachovih klasika, od ranih 80-ih naovamo, te posebna izvedba proročanske pjesme „The Future“ Leonarda Cohena, koja je završila i na popisu najboljih singlova 2022. prema utjecajnom The Quietusu.

Laibach u Kinu Šiška

Laibach u Kinu Šiška

Toplo se nadamo da će u nekoj skorijoj budućnosti „Love Is Still Alive“ ponovno ugledati svijetlo dana na europskim pozornicama, tim više što je ovaj Laibachov program bio jedan od brojčano najizvođenijih u zadnje vrijeme.

Foto: Srečko Zajec, CroModa

Foto: Srečko Zajec, CroModa

"Love Is Still Alive" se u konkurenciji nekoliko programa isprofilirao kao jedan od najzanimljivijih te nakon što se odradi nadolazeća proljetna „Opus Dei“ turneja, bilo bi sjajno svjedočiti reprizi nedavnog ljubljanskog koncerta.


VIŠE O TEMAMALaibachkoncerti u LjubljaniKino Šiška
Povezano