Svjetski klasik koji se ne uklapa niti u jedan žanrovski kalup

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 30.06.2020.

0

Foto: Mozaik knjiga

Foto: Mozaik knjiga

S nekoliko milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, 'Rebecca' autorice Daphne du Maurier postala je nezaobilazan svjetski klasik za čitanje

Daphne du Maurier rođena je u Londonu, kao kći poznatoga glumca i menadžera sir Geralda du Mauriera i unuka Georgea du Mauriera, pisca i umjetnika. Kao strastvena čitateljica, odmalena je bila očarana imaginarnim svjetovima te si je čak stvorila muški alter ego. Nakon obrazovanja kod kuće i u Parizu, 1928. počela je pisati kratke priče, drame, biografije i članke, a njezin prvi roman "Duh ljubavi" objavljen je 1931. godine. Uslijedila je biografija o njezinu ocu i još tri romana, ali probila se i proslavila tek romanom "Rebecca". Filmovi nastali prema njezinim romanima kasnije su nagrađivani, a 1969. je odlikovana naslovom dame.
S nekoliko milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta, "Rebecca" je postala nezaobilazan svjetski klasik. Roman „Rebecca“ nalazi se na popisima najomiljenijih knjiga mnogih čitatelja, a 2000. godine nominirana je za nagradu Anthony Award za najbolje djelo napisano u prošlom stoljeću. Na renomiranoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, "Rebecca" je od gotovo pola milijuna korisnika dobila je visoku ocjenu (4,27 od maksimalnih 5).
Od brojnih ekranizacija, najviše pažnje, ali i nagrada privukla je ona redatelja Alfreda Hitchcocka, koja je 1940. godine osvojila dvije prestižne nagrade Oscar u kategorijama za najbolji film i najbolju fotografiju.

Ni jedan drugi suvremeni pisac nije se tako uspješno odupro svrstavanju. Zadovoljavala je sve upitne kriterije popularne književnosti, ali zadovoljavala je i stroga mjerila "prave književnosti", nešto što uspijeva tek nekolicini pisaca.

Roman je s engleskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija.

"Rebecca je mrtva, ali ipak ima utjecaj na svaki postupak svih drugih likova u knjizi, kao i na njihove misli. Čim sam završila, okrenula sam prvu stranicu i počela čitati iznova" – Malorie Blackman.

Radnja

Tijekom boravka u južnoj Francuskoj, sramežljiva junakinja Rebecce zaljubi se u Maxima de Wintera, bogatog, zgodnog udovca. Ali kad stignu u Manderley, njegovu palaču u Cornwallu, Max postane drukčiji i njegova mladenka počne se bojati. Bez prijatelja, u kući na osami, shvaća da gotovo i ne poznaje muškarca za kojega se udala, a u svakom kutu svake prostorije obitava duh njegove prekrasne prve žene, Rebecce.

VIŠE O TEMAMADaphne du MaurierknjiževnostSvetlana Grubić SamaržijaMozaik knjiga
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se