Sve je spremno za jubilarnu 15. Noć muzeja

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 30.01.2020.

0

Noć muzeja

Noć muzeja

Jubilarna 15. izdanje privući će veliki broj posjetitelja u najdužu muzejsku noć u godini, koja će se održati 31. siječnja od 18 do 1 sat iza ponoći

Sutra će se održati petnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, da bi tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.
Manifestaciju Noć muzeja u proteklim godinama gradili su muzealci svojim programima, publika koja je iz godine u godinu podržavala manifestaciju, ukupna javnost, mediji i partneri. Na temelju brojnih anketa, istraživanja stavova posjetitelja hrvatskih muzeja te kvalitetne evidencije posjeta muzejima i drugim baštinskim ustanovama, može se reći da je više od 5.000,000 posjetitelja 'pohodilo' hrvatske muzeje proteklih 15 godina tijekom održavanja manifestacije. Jedan od najznačajnijih dosega manifestacije je promocija muzeja i muzejske struke i stvaranje nove publike, jer su brojni posjetitelji u Noći muzeja 'otkrili' muzeje, da bi kasnije postali stalna publika.
Stoga je važno jubilarnu Noć muzeja povezati s dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt  u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Ako podsjetimo da će 2020. godine proći 184 godine od osnivanja Narodnog muzeja, 152. godine od osnivanja Strossmayerove galerije starih majstora, 142 godine od osnivanja Prirodoslovnog muzeja, tema Noći muzeja 2020. godine biti će prigoda da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti 'muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti'. Komuniciranje javnosti različitih sadržaja – od  muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do  mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava , povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.

VIŠE O TEMAMANoć muzejamuzeji u Zagrebu
Povezano