'Sve je s**bano', poručuje nam Mark Manson

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 11.03.2020.

0

Mark Manson

Mark Manson

'Sve je s**bano' naziv je hit knjige Marka Mansona koja nam dolazi u izdanju naklade Ljevak, a koja predstavlja svojevrstan kontraintuitivni vodič za suvremeni život

Nakon što je još jednom, po tisućiti put, pun nevjerice zatvorio novine i isključio sve novinske portale, Mark Manson zapisao je pitanje koje i sami sebi postavljamo gotovo svakog dana: što to danas ne valja sa svijetom? Što ne valja s nama? Društvo je poludjelo? Ja sam poludio? Ili oboje? Razlika između Marka Mansona i nas je u tome što mi nastavimo sa svojim danom, a on je ranojutarnje egzistencijalno brundanje uz kavu pretvorio u knjigu. Pitanju je pridružio nedostajali komadić slagalice - odgovor. Nakon bestselera "Profinjeno umijeće stava j**e mi se", njegov odgovor na onaj cmizdravi mentalni sklop koji od nas traži da se uvijek osjećamo dobro i pozitivno, Manson se okreće od individualnog sebstva prema kaotičnom vanjskom svijetu.
Zaključak je vidljiv iz naslova knjige. Sve je zlo i naopako. Srećom, knjiga tu ne staje. Sve je s**bano, osim uzroka traga i za rješenjem. Gdje Manson vidi izlaz iz ovog vragolastog novog svijeta u hrvatsku inačicu prenijela je Petra Štrok. Sve je s**bano žličica je nade u gorkoj šalici nihilizma.
Što se to događa sa svijetom? Ako netko može imenovati suvremene pošasti i pomoći da se one poprave, to je Mark Manson. Služeći se mnoštvom psihološke literature i suvremenih istraživanja, ali i razmišljanjima jednog Platona, Nietzschea i Toma Waitsa kako bi nam ponudio odgovore, te svojom uobičajenom mješavinom erudicije i specifično urnebesnim humorom, autor nas izaziva da budemo iskreniji prema sebi i dubinski povezaniji sa svijetom na načine koji nam nikad samima ne bi palo na pamet. Otvoreno prkoseći našim definicijama  sreće i slobode – čak i same nade, jedan od velikih modernih mislioca iznjedrio je još jednu knjigu koja visoko postavlja ljestvicu u ovom književnom žanru. 

Sve je s**bano

Sve je s**bano

"Mansonov crni humor i izravna proza u isto su vrijeme i informativni i zabavni. U ovoj pametnoj i provokativnoj knjizi autor nas podsjeća da se opustimo, ne živciramo oko sitnica i održimo na životu nadu za boljim svijetom" - Kirkus Reviews.

VIŠE O TEMAMAknjiževnostnaklada LjevakMark Manson
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se