Što donosi program Industrija 21. Zagreb Film Festivala

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 31.10.2023.

0

Foto: ZFF

Foto: ZFF

Industrija 21. izdanja Zagreb Film Festivala predstavlja masterclassove uglednih filmskih profesionalaca, čak dva pitching foruma i niz edukativnih događanja

Program Industrija, namijenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji, iznova donosi bogat izbor masterclassova, radionica, izlaganja i dva pitching foruma za publiku svih uzrasta i interesa, a tu je i nova suradnja s prestižnim sajmom Talents and Short Film Market. Događanja se odvijaju od 6. do 11. studenog na tri lokacije – u Dokukinu KIC, Akademiji dramske umjetnosti i kinu Kinoteka – te su otvorena za sve ljubitelje sedme umjetnosti.

Iz godine u godinu Industrija širi mrežu svojih suradnika s ciljem jačanja vidljivosti regionalne kinematografije, stoga ove godine prvi put u suradnji s Talijanskim filmskim institutom u Zagrebu, Hrvatskim audiovizualnim centrom i Filmskom agencijom Sjeverne Makedonije predstavlja radionicu Ispričaj mi priču – značajnu suradnju ZFF-a i prestižnog sajma Talents and Short Film Market (TSFM). U sklopu radionice stručnjaci TSFM-a tijekom pet dana će sa sedam hrvatskih i jednim makedonskim filmašem razvijati njihove projekte kratkometražnog filma, a rezultate će ZFF-ova publika imati prilike vidjeti na završnom javnom pitchingu u subotu, 11. studenog u 11 sati u Dokukinu KIC.

U suradnji s Hrvatskim društvom filmskih djelatnika u Kinoteci će se u subotu, 11. studenog u 14:40 sati održati predavanje Renée Hansen Mlodyszewski, producentice Najgore osobe na svijetu i članice ovogodišnjeg žirija Dugometražnog igranog filma. Na masterclassu će biti riječi o procesu nastanka ovoga filma te o tome kako kao producentica ostvariti što bolju suradnju s redateljima i scenaristima.

Među gostujućim je profesionalcima i nagrađivana njemačka montažerka Bettina Böhler, česta suradnica redatelja Christiana Petzolda i Margarethe von Trotte, koju su mediji prozvali “nevjerojatnom nevidljivom ženom njemačke kinematografije”. Masterclass se održava u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih montažera, Društvom hrvatskih filmskih redatelja i Akademijom dramske umjetnosti u petak, 10. studenog u 17 sati u Kazališnoj dvorani ADU.

Zahvaljujući suradnji ZFF-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela te Instituta MIDPOINT, publika će dobiti uvid u proces rada redatelja i scenarista Olmoa Omerzua. Ovaj slovenski filmaš s češkom adresom na ZFF-u se već predstavio s čak tri svoja filma (Obiteljski film, Zimske mušice, Posljednji dani patrijarhata), a u sklopu masterclassa s okupljenima će podijeliti svoje scenarističko iskustvo i praktične savjete. Masterclass će se održati u srijedu, 8. studenog u 18 sati u Dokukinu KIC uz projekciju kratkometražnog filma Posljednji dani patrijarhata i inserte iz drugih Olmovih filmova.

U organizaciji s DKE – uredom Media Hrvatske održat će se i dva izlaganja u utorak 7. studenog od 11 do 14 sati u Kazališnoj dvorani ADU. Voditeljica DKE – ureda Kultura Anera Stopfer otkrit će sve što treba znati o pozivu za Kreativni inovativni laboratorij u programu Kreativna Europa. U sklopu događanja MEDIA info dan – što tu ima za mene? voditeljica DKE – Ureda MEDIA Martina Petrović podijelit će smjernice za prijavu vlastitog filmskog projekta na pozive Potprograma MEDIA. Zainteresirani za sudjelovanje mole se da ispune obrazac za registraciju.

U programu Festivali pod reflektorom programski direktori i selektori deset europskih filmskih festivala predstavljaju odabrane naslove iz svojih selekcija. Zavirite u programe Sarajevo Film Festivala, FMFS-a, Filmskog festivala u Locarnu, Međunarodnog filmskog festivala u Rigi, Vienna Shortsa, Tampere Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog filmskog festivala i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji.


VIŠE O TEMAMAZagreb Film Festivalfilmovifilmski festivali
Povezano