Što donosi 13. izdanje One Take Film Festivala

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 02.10.2023.

0

Foto: One Take Film Festival

Foto: One Take Film Festival

U ovogodišnjoj konkurenciji međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru koji sa svojim predfestivalskim programom kreće 5. listopada sudjeluje 26 filmova pristiglih iz 19 zemalja svijeta

Svi filmski programi moći će se pogledati uživo u Dokukinu KIC  i online na stranici festivala www.onetakefilmfestival.com od 13. do 15. listopada. One Take Film Festival međunarodni je festival filmova u jednom kadru koji je 2003. osnovao redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima, bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti.

Trinaesto izdanje međunarodnog festivala filmova snimljenih u jednom kadru – One Take Film Festival održat će se 13. do 15. listopada u prostorima Dokukina KIC i Kinokluba Zagreb. Posjetitelji u Zagrebu moći će vidjeti filmove iz konkurencije, te programa Almost One, Black And White Take i One View, One Take. Svi programi bit će dostupni i online putem festivalske stranice.

Od sveukupno 58 filmova, u službenoj konkurenciji nalazi se 26 filmova pristigla iz 19 zemalja svijeta, od Španjolske, Francuske, Grčke, preko Australije i SAD-a pa sve do Nepala i Indonezije. Za festivalsku nagradu Grand Prix One Take Film Festivala natječe se 25 kratkometražnih i jedan dugometražni film. O najboljem filmu odlučivat će žiri u sastavu: multimedijalna umjetnica Tanja Dabo, prošlogodišnji festivalski pobjednik Niklas Bauer i umjetnički ravnatelj prvih šest izdanja One Take Film Festivala Goran Kovač.

U prostorima Poljske kulturne udruge "Mikolaj Kopernik“, 05. i 06. listopada dvadeset godina One Take predstavlja se kroz izložbu Dva desetljeća u svakom kadru, a u sklopu izložbe moći će se pogledati i jedan od najdugovječnijih festivalskih programa One Take in Space, ove godine pod nazivom Okna filmskih motiva.

U prostorima Dokukina KIC, 08. i 09. listopada ljubitelji jednog kadra imat će priliku vidjeti retrospektivu Dvanaest pobjednika i Analogne sanjarije njemačkog fotografa i filmaša Telamacha Wiesingera.  Nakon projekcije njegova četiri filma, zagrebačka će i od autora čuti više o njegovim vizualnim studijama.

Završne večeri, nakon dodjele nagrada i projekcije pobjedničkog filma, festival ćemo zatvoriti filmom Hesama Rahmania, Prijevara, koji na vrlo spretan i inovativan način miješa vjere i nacije, stvarnost i video igre izmičući se iz političkog konteksta zemlje iz koje dolazi stvarajući jednu, danas, univerzalnu priču.


VIŠE O TEMAMAOne Take Film Festivalfilmski festivalifilmovi u jednom kadru
Povezano