Putovanje Navida Kermanija od Baltika do Isfahana

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 06.12.2021.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

S pogledom insajdera koji je upoznat sa mnogim problemima Istoka, Kermani u svojem dnevniku pripovijeda o putu uzduž rovova koji se ponovo iskapaju

Od autora knjige Izvanredno stanje dolazi nam fascinantan i intrigantan putopis, Uzduž rovova, u kojem Navid Kermani, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih njemačkih intelektualaca pripovijeda o zaboravljenim regijama u kojima se i danas piše povijest. S pogledom insajdera koji je upoznat sa mnogim problemima Istoka, Kermani u svojem dnevniku pripovijeda o putu uzduž rovova koji se ponovo iskapaju - preko Baltika, pa odatle južno prema Kavkazu, sve do Isfahana i domovine svojih roditelja.
"Knjiga Uzduž rovova Kermanijevo je gorljivo zauzimanje za Europu i njezine vrijednosti koja potvrđuje njegovu poziciju kao jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih njemačkih intelektualaca", kaže Frankfurter Allgemeine Zeitung
S nepogrešivim osjećajem za ekspresivne detalje, Kermani u svome putopisnom dnevniku pripovijeda o zaboravljenim regijama u kojima se i danas piše povijest. Na svome je putu obišao ruševine propalih kultura i svjedočio tragovima starih i novih razaranja. I, najbitnije, susreo se s ljudima rastrganima iznutra jer se između ljubavi za domovinu i blagostanja moraju odlučiti za jednu stranu. U samo nekoliko poteza pera Kermani dočarava noćni život velikih gradova i opisuje trgovine zaostale iz sovjetske ere, popularne kafiće, mir i spokoj u neposrednoj blizini bojišnice, kao i strah od Drugih, tko god da oni jesu.

VIŠE O TEMAMANaklada LjevakknjiževnostNavid KermaniUzduž rovova
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se