Portugalski pisac Afonso Cruz gostuje u Zagrebu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 05.10.2021.

0

Foto: Sara Matos

Foto: Sara Matos

Portugalski pisac Afonso Cruz, autor romana 'Ni svi kitovi ne lete', gostovat će 12. listopada u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu

Naklada Ljevak u sklopu književnog festivala Europea organizira predstavljanje knjige "Ni svi kitovi ne lete". Promocija romana održat će se u utorak, 12. listopada u 19.00 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića. S portugalskim autorom Afonsom Cruzom razgovarat će prevoditelj istaknutog romana Dean Trdak, a razgovor će moderirati književna kritičarka Anda Bukvić-Pažin.
Afonso Cruz rodio se u portugalskom mjestu Figueira da Foz  1971., a u godinama koje su uslijedile posjetio je više od šezdeset zemalja svijeta. Pohađao je umjetničku školu António Arroio i Fakultet za vizualne umjetnosti u Lisabonu. Dosad je objavio tridesetak književnih djela: između ostalih, triler A Carne de Deus (Božje meso, 2008.), borhesovski roman Enciclopédia da Estória Universal (Enciklopedija opće povijesti, 2009.) za koji je primio Nagradu Camilo Castelo Branco, potom knjigu za djecu i mlade Os Livros que Devoraram o Meu Pai (Knjige koje su proždrle moga oca, 2010.) za koju je dobio Nagradu Maria Rosa Colaço.
Nakon toga slijedile su knjige A Boneca de Kokoschka (Kokoschkina lutka, 2010.) za koju je nagrađen Nagradom Europske unije za književnost godine 2013. i A Contradição Humana (Ljudsko proturječje, 2011.) za koju je dobio nagradu koju zajedno dodjeljuju Portugalsko društvo pisaca i Portugalska radio-televizija. Usto je, među ostalim, objavio roman Jesus Cristo Bebia Cerveja (Isus Krist je pio pivo, 2012.) koji su časopis Time-Out Lisbon i dnevnik Público proglasili najboljom knjigom te godine, kao i djelo Para Onde Vão os Guarda-Chuvas (Kamo idu kišobrani, 2013.), za koje je dobio Nagradu Portugalskog društva pisaca. Za roman Cvijeće (Flores, 2015.) dobio je Nagradu Fernando Namora 2016. Čitatelji dnevnika Expresso izabrali su ga kao jednog od 40 najdarovitijih portugalskih umjetnika.

Osim kao književnik, ilustrator i redatelj animiranih filmova, Afonso Cruz također djeluje i kao skladatelj blues/roots glazbe za sastav The Soaked Lamb u kojem svira gitaru, usnu harmoniku, bendžo i ukulele.

VIŠE O TEMAMAAlfonso CruzNaklada Ljevakknjiževnost
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se