Opus mistične dive Grete Garbo možete pogledati u Kinoteci

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 19.11.2019.

0

Mata Hari

Mata Hari

Mističnu divu klasičnog Hollywooda i jednu od najvećih glumica svih vremena gledamo u pet ostvarenja: 'Ninočka', 'Ana Karenjina', 'Mata Hari', 'Dama s kamelijama' i 'Grand Hotel'

Od utorka do subote (19. – 23. studenog) u kinu Kinoteka gledamo opus Grete Garbo, filmske dive napoznatije po romantičnim ulogama tajanstvenih, nedostižnih i snažnih žena, koju i danas svrstavaju među najbolje glumice svih vremena. 
Nakon kratkotrajne karijere modela i filmske statistice u rodnoj Švedskoj, Greta Garbo, pravim imenom Greta Lovisa Gustafsson stiče zvjezdani status ulogom u filmu Saga o Gösti Berlingu (1924.) redatelja Mauritza Stillera. Zahvaljujući uspjehu tog filma potpisuje ugovor s MGM-om i odlazi u Hollywood. Zbog distanciranog odnosa prema medijima stiče nadimak Švedska Sfinga, a zbog ljepote i karizme nazivali su je još i Božanstvena Garbo.
Bila je jedna od prvih europskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina. U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramske uloge (Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand Hotel i Dama s kamelijama).  Za nagradu Oscar bila je nominirana tri puta (Anna Christie, Romanca, Dama s kamelijama i Ninočka), a osvojila ju je tek 1954. godine, nakon što se povukla iz svijeta filma – i to za životno djelo.

Ninočka

Ninočka

Opus započinje u utorak romantičnom komedijom Ninočka (1939.) Ernsta Lubitscha. Uoči sovjetskih ekonomskih problema, trojac ruskih delegata poslan je u Pariz kako bi prodali carske dragulje za gotovinu. Operacija završava neuspjehom pa Moskva šalje Ninočku da izbavi dragulje i delegate. Ona, međutim, ulazi u zavodljivi svijet onodobnog dekadentnog Pariza. 

Ana Karenjina

Ana Karenjina

U srijedu gledamo filmsku adaptaciju slavnog Tolstojeva romana, film Ana Karenjina (1935.) u režiji Clarencea Browna. Radnja je smještena u carsku Rusiju 1870-ih, a protagonistica (Greta Garbo) je supruga utjecajnog plemića koja odbacuje brak i ugled radi skandalozne ljubavne veze s mladim konjičkim oficirom. Uloga Ane Karenjine danas se smatra jednom od najpoznatijih i najboljih uloga u karijeri Grete Garbo.

Glumačku ikonu u ulozi egzotične plesačice i špijunke u filmu Mata Hari (1931.) Georgea Fitzmauricea gledamo u četvrtak. Lijepa nizozemska plesačica, ustvari njemačka špijunka, u Parizu za vrijeme prvog svjetskog rata zabavlja i zavodi pripadnike savezničke političke i obavještajne elite. Njenim aktivnostima uskoro će doći kraj nakon što se iskreno zaljubi u jednu od svojih žrtava - mladog ruskog pilota. Mata Hari je bio komercijalno najuspješniji film u karijeri Grete Garbo, kao i najuspješniji MGM-ov film godine.

Dama s kamelijama

Dama s kamelijama

Klasik holivudske melodrame Dama s kamelijama (1936.) u režiji Georgea Cukora prikazuje se u petak. Radnja se temelji na istoimenom romanu Alexandrea Dumasa i smještena je u Pariz sredinom 19. stoljeća. Garbo u filmu tumači kurtizanu Marguerite Gautier koja se zaljubi u svog mladog klijenta (Robert Taylor), ali ga usprkos uzvraćene ljubavi ostavlja kako mu ne bi uništavala društveni ugled i diplomatsku karijeru. 

Hotel Grand

Hotel Grand

Ciklus završava u subotu projekcijom Oscarom nagrađene romantične drame Grand Hotel (1932.) u režiji Edmunda Gouldinga. Film se temelji na kazališnom komadu Williama A. Drakea, koji je, pak, predstavljao adaptaciju Menschen im Hotel, romana austrijske spisateljice Vicki Baum. Radnja je smještena u berlinski Grand Hotel te prati dogodovštine njegovih brojnih gostiju. Film je postigao veliki uspjeh, a fraza Želim biti sama koju izgovara lik Grete Garbo ušao je u legendu.

Filmovi iz programa Kino kao nekad – Greta Garbo prikazuju se od 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 15 kuna.

VIŠE O TEMAMAGreta GarboKinoteka
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se