Novo izdanje Animafesta Zagreb u znaku velikog jubileja

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 21.05.2022.

0

Animafest Zagreb

Animafest Zagreb

Animafest Zagreb, koji ove godine obilježava pola stoljeća održavanja, prikazuje najbolje od svjetske produkcije animiranog filma

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, nastao na tradiciji slavne Zagrebačke škole animiranog filma, održat će se od 6. do 11. lipnja te se na njemu očekuje gostovanje više od tristo autora iz cijelog svijeta. Ljubitelji kratkometražnih i dugometražnih animiranih filmova imat će ove godine priliku vidjeti više od 350 filmskih naslova u natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima. Uz to, na Animafestu će se održati brojna predavanja, stručni simpoziji, izložbe, radionice i drugi edukativni sadržaji koji će govoriti o najnovijim trendovima u svijetu animiranog filma.

Animafest je jedan od najuglednijih festivala te drugi najstariji festival animacije na svijetu. Upisan je na prestižan popis festivala čiji se pobjednici kandidiraju za nagradu Oscar za kratkometražni film. Vrhunski programi, od kojih će dio biti prikazan na besplatnim projekcijama na otvorenom, obogaćuju kulturnu i turističku ponudu grada, a publici omogućuju upoznavanje najboljih djela svjetske produkcije.

Ipak, svečanost će animiranog filma u ovoj godini biti u znaku impresivnog jubileja – Animafest Zagreb obilježava 50 godina održavanja, što će biti popraćeno posebnim sadržajima. Tako se u Muzeju suvremene umjetnosti od 12. svibnja održava prigodna retrospektivna izložba koja će trajati mjesec dana, zaključno sa završetkom ovogodišnjeg Animafesta.

Osim toga, u povodu jubileja prikazat će se četiri programa filmova koji su u povijesti festivala osvojili nagrade publike, a jedan će od njih biti besplatno prikazan na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Festival Animafest će se održati u samom središtu grada, u Studentskom centru, kinu Tuškanac i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, pa će Zagreb u drugom lipanjskom tjednu doslovno živjeti u znaku svjetskog animiranog filma.


VIŠE O TEMAMAcrtani filmovianimirani filmoviAnimafest Zagreb
Povezano