Ovaj hrvatski gradić oduševio je i CNN: 'Morate ga posjetiti!'

Piše: A.A., Zagreb
Objavljeno 29.08.2017.

122

Grožnjan | Foto: Dmitry30, Wikipedia

Grožnjan | Foto: Dmitry30, Wikipedia

Istarski gradić Grožnjan smješten je na romantičnom brežuljku, a poznat je po umjetnosti i kulturi, jedinstvenim galerijama i ateljeima te zanimljivim glazbenim događanjima

U 2017. padaju brojni rekordi hrvatskog turizma, a svjetski mediji kao da se natječu koji od njih će više nahvaliti ljepote Lijepe naše. Skoro svaka lista najboljih europskih destinacija (po bilo kojim kriterijima) sadrži i nešto iz Hrvatske, i to ne samo kada je riječ o plažama, otocima i gradićima smještenim na obali.

CNN je tako jučer objavio svoju listu 10 najboljih europskih gradića smještenih na brežuljcima, i na nju je uz bok popularnim engleskim, francuskim i grčkim turističkim draguljima stavio i istarski Grožnjan.

"Hrvatski poluotok Istra blagoslovljen je brojnim brežuljkastim selima, ali niti jedno od njih nije tako privlačno kao Grožnjan. Poznat kao "grad umjetnika", zbog velikog broja glazbenika i slikara koji su se tamo preselili tijekom 1950-ih, Grožnjan uz bogatu kulturnu ponudu nudi i barokne crkve te prekrasan pogled na dolinu Mirna", kaže CNN.

Grožnjan | Foto: Hrvatska turistička zajednica

Grožnjan | Foto: Hrvatska turistička zajednica

Grožnjan ima oko dvadeset galerija i umjetničkih ateljea, pokrenuta je i ljetna međunarodna filmska škola, a gradić je ujedno postao i Međunarodni kulturni centar hrvatske glazbene mladeži. Svake godine održava se i jazz festival "Jazz is Back-BP", koji je pokrenuo hrvatski jazzist Boško Petrović, a krajem rujna na programu je festival "Ex tempore", koji okuplja više od 300 umjetnika iz cijele Europe.

Osim Grožnjana, na CNN-ovoj listi su i St Michael's Mount i Heptonstall (Engleska), Bardi, Taormina i Civita di Bagnoregio (Italija), Beaumes-de-Venise (Francuska), Bad Gastein (Austrija), Mdina (Malta), Monsaraz (Portugal), Grindelwald (Švicarska) te Arcos de la Frontera (Španjolska).


VIŠE O TEMAMAGrožnjanhrvatski turizamIstra
Povezano