Niz zanimljivih djela na izložbi Zimske aukcije

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 14.12.2023.

0

Foto: Zimska aukcija

Foto: Zimska aukcija

Od Bukovčeve 'putujuće' sviračice tamburina do Crnčićeve kuće na obali, otkrijte priče iza umjetničkih djela najvažnijih hrvatskih umjetnika

Na izložbi Zimske aukcije, aukcijske kuće Artmark Croatia, koju možete razgledati u galeriji Artmark na Trgu J.J. Strossmayera 5 do 18. prosinca, pronaći ćete niz iznimnih umjetničkih djela s potpisima najvažnijih hrvatskih umjetnika u zadnjih 150 godina. Iza nekih od izloženih umjetnina stoje vrlo zanimljive priče, bilo da je riječ o samim djelima ili pak osjećaju prisustva umjetnika u njihovom stvaranju.

Tijekom cijele svoje karijere, ali i više od stoljeća nakon smrti, Vlaho Bukovac oduševljava kolekcionare i ljubitelje umjetnosti. Umjetniku koji je obišao gotovo cijeli svijet, nakon New Yorka, Perua i San Francisca, Francuska je bila nezaobilazna postaja. U drugoj polovini 19. stoljeća Pariz postaje žarište kulturnog života, ali i europsko umjetničko i izložbeno središte. U Francuskoj je Bukovac živio i stvarao više od 15 godina, stvorio velik dio svog majstorskog opusa te postao međunarodno priznat.  

Jedno od Bukovčevih remek-djela, elegantni portret sviračice tamburina nastao je upravo u Parizu 1886. godine. U 19. stoljeću elementi orijentalizma počeli su prožimati brojne aspekte umjetničkog djelovanja u Europi, a Bukovac ih je zasigurno imao priliku vidjeti i u djelima svog učitelja, Alexandrea Cabanela. Izvorno ime slike, “Daleko od doma”, tijekom vremena postalo je još značajnije, na neki način predvidjevši sudbinu samog djela. Naime, sliku s prikazom Romkinje s Balkana, u Parizu je stvorio hrvatski umjetnik rodom iz Cavtata.  Sliku su braća Vicars, londonski trgovci umjetninama prodali imućnom industrijalcu iz Leedsa, Samsonu Foxu. Slika od 1911. godine, „luta“ europskim privatnim zbirkama, da bi se nakon više od stoljeća vratila kući – u Zagreb.  S početnom cijenom od 90 000 eura, ova je umjetnina od izvanrednog značaja za hrvatsku povijest, povijest umjetnosti i kolekcionarstvo.

Mladi dani Emanuela Vidovića pričaju jednu od najljepših priča iz života naših umjetnika. Nakon nekoliko godina studija na Venecijanskoj akademiji i slikanja u Milanu, Vidović se preselio u pitoreskni gradić Chioggiju u Venecijanskoj laguni. Inspiriran ljupkim izgledom ovog ribarskog gradića naslikao je brojne vedute kanala, ribarskih čamaca i mostova, okupanih toplom sjevernotalijanskom svjetlošću. Upravo u ovom romantičnom okruženju, gdje je naslikao svoje remek-djelo s prikazom Canale della Vena (početna cijena 15 000 eura) upoznao je svoju veliku ljubav i buduću suprugu Amaliu Baffo. Povodom njihovog vjenčanja 1899. godine poznati, književnici i slikarevi prijatelji Silvije Kranjčević i Andrija Milčinović posjetili su mladence u Chioggi. Iste je godine slikar doveo svoju suprugu u rodni grad, Split, gdje je počeo slikati splitsku luku, još uvijek pod dojmom magične atmosfere Venecijanske lagune.

Foto: Zimska aukcija

Foto: Zimska aukcija

Zanimljiva priča prati i Mencija Clementa Crnčića, koji je u Zimskoj aukciji zastupljen s umjetninom snažno vezanom uz njegov osobni život. Naime, godine 1910. Crnčić je oženio slikaricu Linu Virant i nekoliko godina kasnije, 1913., zajedno su izgradili vilu na obali Novog Vinodolskog. U Vili Leda, Crnčić je više puta ugostio prijatelje, kolege i svoje studente slikarstva, i tako stvorio pravu malu likovnu koloniju. Crnčić je s vremenom sve češće boravio u Novom Vinodolskom, a često je čamcem obilazio  obližnje otoke poput Krka, jednog od njegovih omiljenih slikarskih motiva. Djelo „Slikareva vila u Novom Vinodolskom“ (početna cijena 9 000 eura), koje donosi pogled s mora na njegovu kuću na morskoj obali vjerojatno je nastalo tijekom jednog od njegovih izleta čamcem. Tako je uspio „uloviti“ šarene refleksije na morskoj površini te svoju voljenu vilu okruženu kvarnerskom vegetacijom i stijenama.

Kao rodonačelnik simbolističkog slikarstva u Hrvatskoj, Bela Čikoš Sesija tijekom čitave karijere bavio se motivima iz europske književnosti, mitologije, antike, ali i biblijskim temama. Početkom dvadesetog stoljeća, inspiriran imaginarijem Ivanovog Otkrivenja, Čikoš je izveo niz pripremnih skica pastelom na papiru, a koje se danas čuvaju u Kabinetu grafike HAZU i Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu. Međutim, tek nekoliko je tih kompozicija izveo uljem na platnu većih dimenzija, a jedan od takvih rijetkih primjera upravo je njegova snovita vizija četiri arhanđela („Četiri arhanđela” – početna cijena 8 000 eura). Ova bikromatska slika s prikazom četiri izdužene anđeoske figure smještene pred nebesko plavu pozadinu odiše mističnim, ali spokojnim raspoloženjem, u skladu s Božićnom atmosferom.  

Svih 126 lotova umjetnina, nakita i satova Zimske aukcije možete pronaći u Kući Amruš gdje je smještena galerija i aukcijska kuća Artmark. Izložba izvrsne selekcije predmeta kao najvažniji događaj kulturnog tržišta u Hrvatskoj otvorena je do 18. prosinca, a razgledati je možete od ponedjeljka do nedjelje od 10:00 do 20:00 sati.

Djela se mogu razgledati i u utorak, 19. prosinca, 10:00 – 18:00 u zagrebačkom hotelu Sheraton.


VIŠE O TEMAMAGalerija Artmarkslikarstvoizložbe u Zagrebu
Povezano