Nikad nećete pogoditi koji je bio omiljeni hobi Marilyn Monroe

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 09.09.2022.

0

Foto: Screenshot, YouTube

Foto: Screenshot, YouTube

Marilyn Monroe jedna je od najpoznatijih figura 20. stoljeća i vječna modna ikona koja uvijek nadahnjuje, a evo i jedne zanimljive činjenice iz njezinog života

Tijekom svog života Marilyn Monroe više je puta priznala svojoj rodbini da slika glamurozne plavokose ljepotice, koju su nametnuli njezini agenti u Hollywoodu, nema nikakve veze s njezinim unutarnjim svjetonazorom. U posljednjim godinama svog života, u dubokoj depresiji, glumica je rekla da je umorna od svoje uloge seks idola. Prava Monroe mogla bi se nazvati intelektualkom - zbog hobija koji joj je bio drag od malih nogu.

Što je to voljela slavna glumica? Marilyn je obožavala - čitanje. Malo ljudi zna, ali nakon smrti Monroe, uz luksuzna krzna i glamuroznu odjeću, u njezinoj je kući pronađena ogromna knjižnica s više od 400 knjiga. Sadržavala je kompletne zbirke djela Georgea Bernarda Shawa, Tennesseeja Williamsa, Ernesta Hemingwaya, Francisa Scotta Fitzgeralda, Johna Steinbecka i drugih dramatičara. Poznato je da je Marilyn voljela "Uliksa" Jamesa Joycea, njezin primjerak knjige 1999. godine prodan je na aukciji za 9200 američkih dolara. Marilyn Monroe nije zaobišla ruske klasike. U njenoj kolekciji mogle su se naći knjige Čehova i Dostojevskog.

Prije nego što ju je stigla svjetska slava, glumica je pokušala proširiti svoje znanje pohađajući književni tečaj na Sveučilištu California u Los Angelesu. Ubrzo su je zamolili da ode jer je njezina prisutnost odvraćala druge studente od učenja. Marilyn je revno posjećivala muzeje i kazalište dok je živjela u New Yorku, a sugovornike je često zadivila brojnim citatima iz slavnih klasika.


VIŠE O TEMAMAMarilyn Monroe
Povezano