Marilyn Monroe, Audrey Hepburn i Gloria Vanderbilt: Ikone u susjedstvu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 09.07.2018.

16

Marilyn Monroe u susjedstvu

Marilyn Monroe u susjedstvu

Na snimanju Neriješeno u Meksiku 1958, Inge Morath napravila je brojne portrete mlade glumice Audrey Hepburn

U Umetnostni galeriji Maribor od 29. lipnja do 21. listopada održavamo fotografsku izložbu Inge Morath - svjetske putnice s slovenskim korijenima. Inge Morath najpoznatija je po svojim reportažnim fotografijama iz cijelog svijeta, te portretima slavnih poput Audrey Hepburn, Glorie Vanderbilt, Picassa, Giacomettija i Alexanderja Calderja. Naravno, ne možemo zanemariti slavnog portreta Marilyn Monroe, koji je nastao tijekom snimanja filma Misfits u 1960. godine. U to vrijeme Marilyn Monroe bila je u braku s njezinom trećim mužom, dramatičarom Arthurjom Millerjom. Na snimanju, potonji je upoznao fotografku Inge i oženio je dvije godine kasnije. Iako bi mogli Inge osuditi suparništva, napravila je jedan od najistaknutijih portreta Marylin Monroe; fotografija na kojoj poznata plavuša nije prikazana kao seks bomba, već posvećena glumica koja se priprema za ulogu u filmu.
Na snimanju Neriješeno u Meksiku 1958, Inge Morath napravila je brojne portrete mlade glumice Audrey Hepburn. Na početku filmske karijere Audrey je upoznala Huberta de Givenchyja, koji se od tada brinuo za njezin osobni i filmski ormar. Zajedno su imali veliki utjecaj na modu: široke suknje, kratku crnu haljinu, malo prevelike sunčane naočale, šal oko vrata, gležanj dužina hlača i ravne balerinke. Vječnost njezinog osobnog stila također je zarobljena na portretu u kojem, unatoč toplini meksičke klime, glumica djeluje pristojno i besprijekorno.
Inge Morath, kao supruga poznatog dramatičara, često se susrela sa poznatim estradnika koji su dozvolili da jih fotografiše. Takva je zanimljiva priča o Glori Vanderbilt, potomkinji američkih bogataša koja je u svojoj obitelji bila crna ovca. Radila je kao umjetnica, glumica, fotomodel i uspostavila vlastitu marku odjeće. Njezino ime također nosi 7 parfema francuskog L'Oreala. Svi su očekivali, da če se ponašati kako Vanderbilt -  odgovarajuće prema pravilima tadašnjeg američkog visokog društva. Ali  ona bila je više sigurnja u poznatom crnom puliju i trapericama. Inge Morath je uhvatila njezin portret kod kuće, iza staklenih vrata bogate vile, koja ilustrira zarobljenost umjetnika u obiteljskom bogatstvu.

Inge Morath (1923) bila je među prvim članovima Magnuma. Njezina međunarodna karijera ogleda se u njenom životu: njezina obitelj dolazi iz Slovenj Gradeca (Slovenija), rođena je u austrijskom Grazu; provodila je mladost u raznim europskim gradovima, doživjela je kraj Drugog svjetskog rata u Berlinu; a zatim surađivala s Ernstom Haasom u Beču i Henrijem Cartier-Bressonom u Parizu. Nakon braka s Arthurom Millerom, preselila se u Sjedinjene Države 1962. godine. Odatle je putovala po svim kontinentima, a 2002. godine umrla je tijekom fotografskog projekta na austro-slovenskom graničnom području.

VIŠE O TEMAMAmodna fotografijaMarilyn MonroeGloria VanderbiltAudrey HepburnInge Morath
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se