'Naslada' je novi jesenski hit u izdanju Naklade Ljevak

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 08.10.2020.

0

Foto: Naklada Ljevak

Foto: Naklada Ljevak

'Naslada' je priča o žudnji, portret o nezreloj i nesavršenoj ljubavi punoj strasti gdje se svaka emocija i čitav svijet doživljava s najvećim intenzitetom

Laureatkinja nagrade Europske unije za književnost u 2019., poljska spisateljica i filmašica Marta Dzido u "Nasladi" je ispisala intimnu i suptilnu priču, divan ljubavni roman između dvoje mladih ljudi, o njihovom sazrijevanju i želji da ne odrastu. Naslada je priča o žudnji, portret o nezreloj i nesavršenoj ljubavi punoj strasti gdje se svaka emocija i čitav svijet doživljava s najvećim intenzitetom, nešto što većina nas izgubi čim zakoračimo u svijet odraslih. Prijevod potpisuje Adrian Cvitanović.

"Čitanje Naslade predstavlja onu vrstu užitka koji opisuje čuvena rečenica iz Casablance: ‘Odsviraj to još jednom’", kaže Maciej Jakubowiak (Polityka).

Roman o dvoje ludo zaljubljenih tinejdžera u Poljskoj 1990-ih, vremenu prije Facebooka i Instagrama, kad su se ljubavna pi­sma pisala olovkom na papiru, kad su se fotografije snimale na film, a da bi se telefoniralo morao si stati u red pred telefon­skom govornicom.
Ljubavna priča dvoje mladih Poljaka odvija se u preddigitalnom svijetu lišenom žurbe, u kojem čekanje pojačava ljubavnu če­žnju i nestrpljenje mladih ljubavnika koji se ne boje prelaziti granice, koji žele iskusiti sve što je moguće, a ponajprije istraži­vati vlastitu tjelesnost. Negdje u pozadini njihovih misli poma­lja se svijest o kraju svijeta koji bi trebao nastupiti 2000. godine, kad komet udari o Zemlju i prouzroči uništenje naše civilizacije.

Marta Dzido (rođena 1981.), spisateljica i autorica dokumentarnih filmova, diplomi­rala je na Poljskoj filmskoj školi u Łódźu. Autorica je triju romana: Śladu po mamie (2003.), Małźa (2005.), hiperteksta Matrioszka (2013.) i publicističkog naslova Women of Solidarity (2016.). Bila je direktorica fotogra­fije u dokumentarcu Underground Women’s State (2009.), koredateljica filma Downtown; (2010.), dokumentarca nagrađenog nagradom Hollywood Eagle Documentary 2011. godine te scenaristica, pomoćnica redatelja i montažerka filma Solidarity according to Women (specijalna nagrada Poljskog film­skog instituta Krzysztof Kieślowski Beyond Borders 2014. godine) i dokudrame Women Power (2018.).


VIŠE O TEMAMAknjiževnostNaklada LjevakMarta Dzido
Povezano