Krhki i lomljivi nokti: Koji su uzroci, a koja rješenja?

Piše: A.Š., Zagreb
Objavljeno 23.08.2022.

0

Ilustracija. Foto Chanel

Ilustracija. Foto Chanel

Općenito, jamstvo zdravih noktiju je uravnotežena kombinacija proteina, kalcija, cinka i željeza. Evo što je sve važno znati ako želite imati lijepe nokte.

Donosimo uzroke problema s noktima i glavne preporuke za rješavanja istih. Ako želite imati lijepe nokte, važno je znati sljedeće:

1. Kvaliteta noktiju izravno ovisi o koncentraciji proteina i kalcija u tijelu. Za većinu pacijenata s mekim, krhkim, lomljivim noktima općenito se preporučuje da jedu više hrane bogate kalcijem, poput sjemenki sezama, koje su najbolji prirodni izvor kalcija. Ali vrijedi zapamtiti da se sjemenke sezama moraju ili temeljito samljeti prije upotrebe, ili dobro sažvakati u procesu, jer to utječe na apsorpciju elemenata.

2. Bijele pruge koje se mogu pojaviti na površini nokta u većini slučajeva ukazuju na nedostatak željeza i cinka. Općenito, jamstvo zdravih noktiju je uravnotežena kombinacija proteina, kalcija, cinka i željeza.

3. Ako osjetite značajno pogoršanje kvalitete noktiju i kose, potrebno je napraviti opću analizu krvi, kao i provjeriti feritin, kalcij, cink, bakar, TSH i vitamin D.

4. Što se tiče posebnih vitaminskih kompleksa, oni obično sadrže vitamine i mikroelemente u malim koncentracijama i ne mogu riješiti problem u uvjetima nedostatka. Osim toga, mnoge komponente slabo se apsorbiraju iz dodataka prehrani. Bolje je piti vitamine i mikroelemente prema preporuci liječnika koji će pronaći problem i ukazati na njega.


VIŠE O TEMAMAnjega noktijukrhki noktilomljivi nokti
Povezano