Izložbu Aija Weiweija možete pogledati u susjedstvu

Piše: CroModa, Zagreb
Objavljeno 17.03.2022.

0

Ai Weiwei „Illumination“, 2019. © Ai Weiwei

Ai Weiwei „Illumination“, 2019. © Ai Weiwei

U bečkoj se Albertini Modern od 6. ožujka može pogledati dosad najveća retrospektiva kineskog konceptualnog umjetnika i aktivista

Ai Weiwei jedan je od najvažnijih umjetnika našeg vremena, neumorni aktivist i kritičar autoritarnih režima. Bečki muzej suvremene umjetnosti Albertina Modern posvećuje tom umjetniku dosad najopsežniju retrospektivu pod nazivom „In Search of Humanity“ kojom daje uvid u sve faze umjetnikova dugog stvaralaštva otkrivajući pritom jedinstvena estetska načela njegove umjetnosti.
Već i najranija djela Aija Weiweija obilježena su kritičkom analizom domovine Kine gdje je kao dijete doživio posljedice kulturne revolucije budući da je njegov otac, veliki pjesnik Ai Qing, protjeran iz Kine. Preselivši se početkom 80-ih u SAD, sudjeluje u demonstracijama u njujorškom East Villageu koje onda i dokumentira, a povratkom u Peking 1993. umjetnički reagira na posljedice masakra na Tiananmenskom trgu 1989. Srednji prst, koji je pokazao poznatim građevinama i znamenitostima tako ih javno osuđujući kao predstavnike moći, postaje njegov zaštitni znak.
Ai Weiwei tijekom cijelog svog umjetničkog stvaralaštva tematizira strukture moći i mehanizme vlasti: bilo da se radi o uništavanju kulturnih dobara kao izraza vlastite nadmoći ili državnoj manipulaciji, cenzuri i nadzoru. Umjetnik neprestano usmjerava svoju pažnju onamo gdje vidi opasnost za slobodu mišljenja i ljudske slobode – od metoda ušutkavanja kineske vlade, prijetnji novinarima i političkim aktivistima preko njegova pritvaranja 2011., demonstracija u Hong Kongu pa sve do masovnih restrikcija u Wuhanu prilikom izbijanja pandemije koronavirusa.

Ai Weiwei, „Study of Perspective“ – Eiffel Tower, 1999. © Ai Weiwei

Ai Weiwei, „Study of Perspective“ – Eiffel Tower, 1999. © Ai Weiwei

Poznati umjetnik aktualnu izbjegličku krizu u Ukrajini, ali i u cijelom svijetu, vidi kao vjerojatno najveću globalnu humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata, kao enorman izazov stavljen pred nas kao solidarno društvo te svakog pojedinca smatra odgovornim za djelovanje.

Bečka Albertina Modern prikazuje dojmljivu izložbu umjetnikovih ready-madeova, skulptura, instalacija, fotografija i brojnih filmova nastalih tijekom njegove četrdesetogodišnje karijere i sadrži ključna djela iz svih njegovih stvaralačkih faza.

Izložba se može pogledati od 16. ožujka do 4. rujna 2022.

VIŠE O TEMAMAizložbe u BečuAlbertina ModernBeč
Povezano


Kako bi poboljšala funkcionalnost stranice, CroModa koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se